MonPlaneta
Confirmen la caiguda a la Terra d’un meteorit de l’espai interestel·lar
  • CA

Un meteorit caigut al nord-est de les costes de Papúa – Nova Guinea a principis de 2014 ha resultat provenir de l’espai interestel·lar. Així ho va confirmar fa ben poc el Comandament Espacial dels Estats Units a través d’un document, que va revelar aquest fet tan poc habitual ja que, normalment, tots els asteroides que passen a prop de la Terra o que hi cauen provenen del nostre mateix veïnat estel·lar.

Un descobriment casual

Anomenat CNEOS 2014-01-08, per la data en què va caure al nostre planeta, va ser identificat com un possible meteorit interestel·lar el 2019 per Amir Siraj, estudiant de la Universitat de Harvard, als Estats Units. Siraj estudiava el famós asteroide Oumuamua, descobert l’any 2017, amb un dels seus professors, i va examinar les dades del Centre d’Estudis d’Objectes Propers a la Terra de la NASA.

El primer que li va cridar l’atenció, i que el va posar sobre la pista del seu origen, va ser la seva velocitat, de 45km/s en relació a la Terra i de 60km/s en relació al Sol. De fet, va xocar amb el nostre planeta “per darrere”, és a dir, viatjant en la mateixa direcció però anant més ràpid. En mirar de calcular-ne la trajectòria, va veure que descrivia una línia oberta, en comptes de les òrbites tancades dels altres meteorits.

La
La “sortida de la Terra” capturada per la càmera d’Anders durant la missió Apol·lo 8 | William Anders / NASA

Secretisme militar

Això, és clar, volia dir que venia de fora del Sistema Solar, probablement expulsat per la gravetat del sistema planetari d’una altra estrella. El problema pels investigadors és que no han pogut publicar les seves dades en una revista científica perquè la base de dades de la NASA no fa pública informació sobre la precisió de les seves lectures. No obstant això, sí que han aconseguit que l’administració espacial militar nord-americana confirmi que efectivament, aquell meteorit venia de l’espai exterior.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa