MonPlaneta
La tecnologia de captura de moviments, aplicada a la investigació mèdica

La tecnologia de captura de moviments (‘mocap’), molt coneguda pel seu ús al cinema i als videojocs, també es pot aplicar a la investigació mèdica. En un article publicat a ‘Nature Medicine’, un equip de científics i enginyers britànics l’ha emprat per mirar de detectar l’aparició i per a seguir malalties que afecten les habilitats motores, en combinació amb un programa d’intel·ligència artificial (IA) que analitza els moviments del cos.

Un seguiment molt lent i complex

Avaluar la severitat i la possible progressió de malalties com l’atàxia de Friedreich o de la disfròfia muscular de Duchenne, dues malalties genètiques que afecten la mobilitat, normalment inclou mesurar la velocitat i precisió amb què els pacients duen a terme una sèrie de moviments. Fer-ho, però, és un procés molt complicat i que pot endarrerir moltíssim el disseny del tractament més adient, i és per això que els investigadors han passat 10 anys dissenyant una nova tecnologia per accelerar el procediment.

Una millora espectacular

A les proves fetes amb aquest nou sistema, la combinació de ‘mocap’ i la IA va aconseguir mesurar la gravetat de les dues malalties el doble de ràpid del que ho van fer els millors professionals mèdics. Això, a banda d’ajudar els pacients a començar a rebre el tractament el més aviat possible, també pot reduir tant el temps com els costos de desenvolupar nous fàrmacs, ja que podria millorar enormement l’avaluació dels resultats dels assaigs clínics.

La captura de moviments i la IA permeten avaluar els pacients molt més ràpidament | Nature Medicine

Possibles aplicacions en moltes altres malalties

Per bé que els experiments només s’han fet amb aquestes dues malalties, a més, els investigadors creuen que pot servir per ajudar en el segument de pacients de moltes altres malalties que afecten el moviment, ja siguin del cervell, el sistema nerviós, el cor, els pulmons, els músculs, els ossos i fins i tot alguns trastorns psiquiàtrics.

Així doncs, les possibilitats d’aquesta nova tecnologia són enormes i podrien canviar la manera com se segueixen, s’estudien, es tracten i es miren de curar moltíssimes malalties. És per això que, a més d’haver demanat l’autorització per poder emprar-la en els assaigs clínics per a medicaments contra l’atàxia de Friedreich i la disfròfia muscular de Duchenne, els investigadors també estan recollint les dades necessàries per poder començar a provar com aplicar-lo en persones afectades de Parkinson, Alzheimer i esclerosi múltiple.

Més notícies
Astròcit

El cànnabis pot reduir el tremolor essencial, el transtorn del moviment més comú

Un estudi indica que les injeccions d'un cannabinoide sintètic poden reduir els espasmes involuntaris gràcies a la seva interacció amb un grup de cèl·lules del sistema nerviós
:  - Mobile

Un sistema olfactori intel·ligent podria diagnosticar malalties per l’olor

Un nou avenç apropa el diagnòstic del Parkinson a través dels compostos que allibera la pell
:  - Mobile
La intel·ligència artificial pot prendre un paper molt important entre les tecnologies mèdiques durant els propers anys | Cedida

El 2023 la intel·ligència artificial entrarà de ple a l’atenció sanitària

L'empresa de gestió de dades Pure Storage publica les seves prediccions pel que fa a la tecnologia en aquest camp
:  - Mobile
Tenir una manera ràpida de conèixer el risc de patir un atac de cor pot ajudar moltíssimes persones arreu del món

Creen una intel·ligència artificial que prediu atacs de cor

L'eina podria ajudar milions de persones a evitar problemes cardiovasculars greus
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa