MonPlaneta
El cànnabis pot reduir el tremolor essencial, el transtorn del moviment més comú
  • CA

El tremolor essencial, també conegut com a tremolor familiar o idiopàtic, és el transtorn del moviment més comú entre els humans i consisteix en l’aparició de contraccions i relaxacions rítmiques d’alguns grups musculars, especialment als braços, les mans o els dits. No se’n coneix la causa i, tot i que pot començar a qualsevol edat, sol ser més habitual a partir dels quaranta anys i sovint apareix de forma progressiva, intensificant-se quan els afectats volen fer servir els músculs per dur a terme moviments com ara menjar o escriure o quan es col·loquen en una posició concreta.

Tot i el desconeixement sobre aquest transtorn, però, un equip del Departament de Neurociència de la Universitat de Copenhague, a Dinamarca, hi ha trobat un possible tractament: el cànnabis. En un article publicat a la revista ‘Nature Neuroscience’, els responsables de l’estudi demostren com, si més no en experiments fets en ratolins, un cannabinoide sintètic, anomenat WIN55,212-2, redueix el tremolor essencial gràcies a la seva capacitat d’activar unes cèl·lules de la medul·la espinal i del cervell conegudes com a astrocits i que fan funcions de suport al sistema nerviós, com ara el proveïment de nutrients i la reparació i cicatrització del teixit nerviós.

A més, segons explica el líder del projecte, el professor Jean-François Perrier, tot i que s’han centrat en aquest transtorn concret, el cannabinoide “podria tenir un efecte beneficiós en l’esclerosi i en lesions de la medul·la espinal, per exemple, que també causen espasmes involuntaris”, tal com ha explicat per a la pàgina web de la Universitat de Copenhague. En injectar-lo directament a la medul·la, el WIN55,212-2 activa els astrocits i els fa segregar adenosina, una substància que redueix l’activitat nerviosa i, per tant, el tremolor.

Aquesta aproximació al tractament dels tremolors, i l’ús del cannabis, són completament nous i podrien obrir moltes possibilitats a la millora de la qualitat de vida de pacients de diverses malalties i transtorns. A més, segons afirmen els responsables de l’estudi, també evita afectar les neurones del cervell relacionades amb la memòria i les habilitats cognitives, eliminant alguns dels efectes secundaris més problemàtics del cànnabis mèdic. El proper pas és començar els assaigs clínics en humans que pateixen tremolor essencial, per veure si els resultats obtinguts en ratolins es poden reproduir.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa