MonPlaneta
Creen una intel·ligència artificial que prediu atacs de cor
  • CA

Un equip d’investigadors del Centre Mèdic Cedars-Sinai (Estats Units) han creat una eina amb intel·ligència artificial que pot facilitar la predicció d’atacs de cor. Segons l’article en què ha estat presentada, publicat a la revista ‘The Lancet Digital Health’, aquesta intel·ligència artificial és capaç de predir amb precisió quins pacients tindran un infart en un termini de cinc anys basant-se en les plaques a les artèries que duen la sang al cor.

Model de lesió a l'artèria coronària causada per arterioesclerosi | Wikimedia Commons
L’aprimament de les artèries coronàries augmenta el risc de patir un infart | Wikimedia Commons

Millorant l’eficiència

L’acumulació de placa fa que les artèries es tornin més estretes i a la sang li costi més arribar al cor, augmentant la probabilitat de patir un infart. Gràcies a l’angiografia coronària per tomografia computada (CTA), es poden obtenir imatges en 3D del cor i les artèries i que els metges puguin saber aproximadament com s’han aprimat aquestes darreres.

Fins ara, però, no hi havia una manera automàtica i ràpida de mesurar la placa present a les imatges, i si ho havia de fer un expert, trigava com a mínim mitja hora. Gràcies a la nova eina, aquest procés triga només entre cinc i sis segons. Pel seu desenvolupament, se li van fer analitzar imatges de CTAs de més de 1.000 persones, entrenant la IA perquè mesurés la placa.

L’algorisme ressegueix les artèries coronàries a les imatges en 3D i, després, distingeix la sang i els dipòsits de placa al seu interior. Els investigadors van comprovar que els resultats corresponien amb les mesures fetes per experts i també van comparar els resultats obtinguts amb els de dues proves diagnòstiques molt precises però considerades invasives, com són els ultrasons intravasculars i l’angiografia coronària amb catèter.

Intel·ligència artificial | Maxpixel
La intel·ligència artificial estalvia temps als experts i procediments invasius als pacient | Maxpixel

Una gran ajuda

Amb tot plegat, els investigadors van arribar a la conclusió que les dades obtingudes per l’algorisme preveien amb molta precisió el risc de patir un atac de cor durant els cinc anys posteriors al CTA. Tot i que calen més estudis, aquesta eina és molt prometedora, no només perquè agilitza el procés de saber quin és l’estat de les artèries coronàries sinó, també, perquè pot avisar abans d’hora que algú pot patir un infart i, per tant, prendre les mesures necessàries o estar més alerta.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa