MonPlaneta
El 2023 la intel·ligència artificial entrarà de ple a l’atenció sanitària
  • CA

L’any 2023 podria ser l’any en què la intel·ligència artificial (IA) entri de ple a l’atenció sanitària. Aquesta és, si més no, la predicció que es fa des de l’empresa de gestió de dades Pure Storage, que ha fet públics quins seran els que, en l’opinió dels seus experts, seran els avenços més importants en aquest camp.

L'”explosió” d’una tecnologia “infrautilitzada”

La IA, afirmen, s’ha “infrautilitzat” i ha tingut “una baixa adopció” a la indústria de l’atenció a la salut. No obstant això, creuen que ara ha arribat el moment d’una “explosió” en la seva implementació. Les tecnologies emergents, com l’ús de la robòtica a la cirurgia, la nanotecnologia i les interfícies cervell-ordinador, estaran cada cop més disponibles gràcies a l’augment de la capacitat de capturar dades amb facilitat i prendre mesures en base a elles.

Aquestes dades s’han d’analitzar en temps real per poder-les fer servir, i és aquí on les IA permeten beneficiar-se d’una anàlisi de dades molt més ràpida per millorar la presa de decisions clíniques i l’experiència dels pacients. Per a Pure Storage, aquestes són algunes formes en què la IA ajudarà els metges i els pacients els propers anys.

ACN
La intel·ligència artificial pot tenir un paper molt important en els diagnòstics de baix risc | ACN

Les IA ocuparan el lloc dels metges

S’espera que els propers 2-3 anys les IA substitueixin els metges en els diagnòstics de baix risc. Això es deu, en part, a un canvi d’actitud envers elles però, també, al desenvolupament de tecnologia que doni suport als algoritmes. Les dades necessàries per entrenar-los han de ser accessibles ràpidament per a ser analitzades i la tecnologia heretada ho estava impedint. Gràcies a la tecnologia d’emmagatzematge flash, això s’ha superat. A més, els metges són més conscients del que les IA poden fer per ajudar al diagnòstic i, per tant, estan més disposats a confiar-hi.

Expansió de l’ús d’interfícies cervell-ordinador

L’ús de les IA en interfícies cervell-ordinador es generalitzarà. La computació va ser un repte en teràpies revolucionàries com la connexió de nervis danyats a membres artificials o el suport a pacients amb síndrome d’enclaustrament. Analitzar els centenars de milers de punts de dades generats per la investigació per crear programes d’IA ha requerit una anàlisi ràpida i, ara que això és possible, es pot fer un gran salt endavant en la millora de la vida dels pacients.

Un implant d'electrodes com aquest podria servir per tornar la parla als qui l'han perdut per accidents o malalties neurològiques | UCSF
Un implant d’electrodes com aquest podria servir per tornar la parla als qui l’han perdut per accidents o malalties neurològiques | UCSF

Salt endavant en la medicació personalitzada

Els propers 2-3 anys, la medicació personalitzada es generalitzarà. Els avenços en les anàlisis de marcadors biològics fan possible la farmacogenòmica, on la medicació s’adapta al pacient i se li prescriu el tractament més eficaç per a les seves necessitats específiques.

L’adopció de noves tecnologies s’accelerarà

Continuarem veient un cicle cada cop més ràpid d’adopció de tecnologies. Abans el sector sanitari era molt reaci als riscos, però les IA estan proporcionant un nivell més alt de confiança. Si abans calia esperar fins a 10 anys per adoptar noves tecnologies, ara els metges les apliquen en un termini d’entre 3 i 5 anys.

Més notícies
El model d'intel·ligència artificial de Google i les eines d'iCAD són una aliança prometedora contra el càncer de mama | Alphabet
Google i una empresa mèdica crearan eines amb IA de detecció del càncer de mama
L'aliança amb iCAD podria començar tenir aplicacions pràctiques d'aquí poc més d'un any
El nou seqüenciador genètic d'Illumina pot suposar un gran salt en aquest camp de la medicina i la investigació
Presenten una màquina que seqüencia genomes de manera ràpida i barata
Funciona el doble de ràpid i podria canviar l'accés a aquesta tècnica
La immunoteràpia consisteix a ajudar el nostre cos a combatre virus, bacteris o càncers | NIH
Salt endavant en el disseny de teràpies personalitzades contra el càncer
Un estudi d'abast limitat demostra les possibilitats dels tractaments que ataquen els punts febles de cada tumor
El desenvolupament d'ulls artificials podria canviar la vida de milions de persones | Pixabay
Nova passa endavant en el desenvolupament d’ulls artificials
Uns investigadors han dissenyat un nou prototip que reconeix més profunditat de colors

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa