Un equip de dissenyadors i enginyers nord-americans, en què col·laboraven experts de la Universitat de Califòrnia – Santa Bàrbara i de Disney Research, ha creat un robot que és capaç de saltar fins a una alçada de més de trenta metres. Aquesta xifra rècord, que multiplica per tres la més alta que s’havia aconseguit fins ara, ha estat assolida gràcies a l’ús d’una tècnica inexistent entre els éssers vius, l’anomenada “multiplicació del treball”.

Segles i segles d’estudi

En un article publicat a la revista ‘Nature’ on presenten el seu robot saltador i expliquen els mecanismes i el desenvolupament que hi ha al darrere, els mateixos investigadors expliquen com, “durant segles”, la ciència ha mirat de descobrir quins eren els límits biològics del salt d’alçada i que, durant les darreres dècades, els enginyers s’han inspirat en els saltadors biològics a l’hora de dissenyar màquines que fessin el mateix.

Diferències essencials entre organismes vius i màquines

El problema, creuen, és que en general hi ha poques anàlisis que comparin les propietats energètiques dels saltadors biològics i els mecànics i que, precisament, és en aquest aspecte on hi ha unes diferències clau que obren la porta a desenvolupar màquines que saltin moltíssim. “L’alçada del salt d’un saltador biològic està limitada pel treball que el seu motor lineal (els músculs) pot produir en un sol cop”.

A diferència d’aquests, afirmen els investigadors, un aparell dissenyat pot assolir alçades molt superiors perquè “els seus motors de trinquet o rotatoris poden ‘multiplicar el treball’ durant cops o rotacions repetides”. Així, gràcies a aquestes diferències en la producció d’energia, els saltadors biològics i els construïts haurien de tenir dissenys diferents per tal que cadascun d’ells maximitzés l’alçada dels seus salts.

Un nou punt de partida

Ha estat gràcies a aquesta reflexió que els investigadors han aconseguit construir aquest robot, capaç de saltar a més de trenta metres d’alçada, obrint alhora una nova categoria en els robots saltadors i una nova aproximació al problema, tenint en compte les diferències de rendiment a l’hora de dissenyar un sistema mecànic en comparació a com funciona un de biològic.

Més notícies
Spot, el gos robot de Boston Dynamics que guardarà les ruïnes de Pompeia | Parc Arqueològic de Pompeia

Un gos robot vigilarà les ruïnes de Pompeia

Construït per Boston Dynamics, ajudarà a protegir les restes de l'erosió i del vandalisme
:  - Mobile
Un exemplar de carpí vermell | Pixabay

Aconsegueixen ensenyar uns peixos a conduir

Un equip de científics israelians demostra la capacitat d'aprenentatge dels carpins vermells i, a més, refuta el mite sobre la durada de la seva memòria
:  - Mobile
Un pacient mirant de controlar el braç robòtic | EPFL

Desenvolupen un programa que permet controlar un robot amb el pensament

Més enllà de la ciència-ficció, la intenció és que les persones tetraplègiques puguin fer-lo servir per conduir la cadira de rodes
:  - Mobile
El robot emprat per espantar les gambúsies | Giovanni Polverino

Un robot aconsegueix espantar una espècie invasora i reduir-ne l’impacte

Fins i tot la seva fertilitat ha caigut, obrint un nou camí en la lluita contra aquest problema global
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa