MonPlaneta
La policia de San Francisco proposa donar llicència per a matar als robots
  • CA

Sembla sortit d’una pel·lícula d’acció dels anys vuitanta però no. El Departament de Policia de San Francisco (SFPD), a Califòrnia (Estats Units) vol que els robots tinguin llicència per a matar. Segons un esborrany alguns detalls del qual han estat revelats pel diari ‘Mission Local’, els seus caps volen emprar-los com a “opció de força letal” en situacions on la vida de les persones o d’agents del cos estigui en perill imminent i no hi hagi cap altra opció.

Una proposta per a quan sigui “l’única opció”

El document és una proposta sobre l’ús d’armes de tipus militar per part del departament de policia i fa unes setmanes que un comitè de la ciutat l’està revisant per decidir si aproven el nou protocol d’ús d’equipament. De fet, afirma ‘Mission Local’, la versió original de l’esborrany no feia cap referència als robots fins que un dels membres del comitè municipal que el revisava va afegir una línia especificant que “els robots no es podran fer servir com a Ús de Força contra cap persona”.

Una metralladora muntada en un robot | Exèrcit dels Estats Units
Una metralladora muntada en un robot | Exèrcit dels Estats Units

Va ser en aquest moment que el SFPD va tornar l’esborrany amb la línia tatxada en vermell i substituïda pel redactat que permetria que els robots exercissin força letal. Una línia que, sembla, ha acabat sent acceptada perquè hi podria haver “situacions on el desplegament de força letal fos l’única opció”.

El text va ser aprovat tal com estava i ha quedat pendent de rebre la llum verda de la Taula de Supervisió de la ciutat, que es reunirà el proper 29 de novembre. A dia d’avui el SFPD té 17 robots per control remot que, segons el document, podrien ser emprats no només per a matar sinó també per a entrenaments, simulacions, arrestos, circumstàncies complicades o altres situacions amb perill potencial.

Alguns robots com aquest poden ser modificats per dur armament i, de fet, ja han estat fets servir per matar en alguna ocasió
Alguns robots com aquest poden ser modificats per dur armament i, de fet, ja han estat fets servir per matar en alguna ocasió

Podrien ser emprats de moltes maneres

La majoria de models estan preparats només per desactivar bombes o treballar amb materials perillosos, però alguns dels models nous tenen un sistema d’armament opcional. De fet, a un dels models antics s’hi poden carregar cartutxos d’escopeta, suposadament per detonar bombes a distància i, a un altre, fins i tot s’hi poden afegir metralladores o llançagranades, com fa l’exèrcit dels Estats Units amb la versió personalitzada que fa servir.

En qualsevol cas, no seria la primera vegada als Estats Units que les forces d’ordre públic fan servir un robot per matar una persona. L’any 2016, a Dallas (Texas), un dels models que fa servir el SFPD va ser armat amb un explosiu per eliminar una persona armada que havia mort cinc agents de policia i n’havia ferit diversos més.

Més notícies
La necrobòtica és un nou camp consistent a aprofitar el disseny eficient de la natura per fer servir animals morts com a robots | Universitat Rice
Neix la “necrobòtica”, la reanimació d’animals morts com a robots
Un equip d'enginyers ha fet servir cossos d'aranyes per agafar objectes
El robot va agafar el dit de la criatura i li va trencar, suposadament després d'haver respost massa ràpid a la seva jugada
Un robot trenca un dit a un nen de 7 anys durant una partida d’escacs
Els fets es van produir a Moscou, durant el torneig obert que s'hi va celebrar la setmana passada
Xenobots en ple procés de replicar-se
Els primers robots vius del món ja poden reproduir-se
La manera com ho fan, a més, no s'assembla a res que s'hagi vist mai en éssers vius "naturals"
Robot de la NASA.
Elon Musk creu que els robots seran un negoci més gran que els cotxes
El fundador de Tesla i SpaceX ha anunciat que intensificarà els seus esforços en aquest camp

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa