MonPlaneta
Neix la “necrobòtica”, la reanimació d’animals morts com a robots
  • CA

La revista ‘Advanced Science’ ha estat l’escollida per un equip d’enginyers de la Universitat Rice (Estats Units) per presentar el camp de recerca que acaben de crear. Aquest article suposa el naixement de la “necrobòtica”, la reanimació d’animals morts per fer-los servir com a robots, que es postula com una alternativa barata, eficient i biodegradable als sistemes robòtics que es fan servir a dia d’avui. En el primer exemple de necrobòtica, els investigadors han fet servir cossos d’aranyes com si fossin una urpa per agafar objectes.

Aprofitant els triomfs de la natura

La idea rere a necrobòtica és simple: cal crear nous dissenys per a robots quan la natura ha passat centenars de milions d’anys polint el seus a través de l’evolució? No, és clar que no. Durant milers d’anys les persones hem fet servir les restes d’organismes morts per a moltíssimes coses, des de roba fins a eines o armes, la necrobòtica, en aquest sentit, només és dur la mateixa idea una mica més enllà. Si sovint es fan servir organismes vius com a inspiració per dissenyar màquines o aparells de tot tipus… per què no fer-los servir directament?

En el cas de les aranyes, per exemple, en comptes de tenir músculs antagònics per moure les extremitats, com nosaltres, només tenen un múscul flexor per plegar les potes cap endins i, a l’altre costat, un sistema hidràulic que desplaça líquid per tornar-les a estirar, amb vàlvules separades per moure-les de manera independent. Aquesta característica de la seva fisiologia és la que fa que, quan moren, sempre flexionin les potes.

Resultats molt satisfactoris

Els enginyers van pensar que, injectant líquid a una aranya morta amb una agulla, podien controlar el moviment de les potes com si fos una urpa i fer-les servir per agafar objectes. Els resultats van ser molt satisfactoris: les aranyes no només poden aixecar més del 130% de la seva massa corporal sinó que, abans que articulacions comencin a degradar-se, es poten obrir i tancar unes 1.000 vegades.

Les proves del funcionament de les aranyes necrobòtiques han donat resultats molt bons | Universitat Rice
Les proves del funcionament de les aranyes necrobòtiques han donat resultats molt bons | Universitat Rice

Un cop demostrat que es pot fer, només cal buscar aplicacions concretes per continuar fent proves amb necrobots. Hi ha molts indrets on aquesta aranya-urpa podria ser útil, especialment en tasques repetitives que incloguin moure objectes petits. De fet, afirmen des de la universitat en un comunicat, fins i tot es podrien fer servir per aconseguir mostres en entorns naturals, ja que una aranya sempre hi estaria camuflada.

Més notícies
Els microrobots són una tecnologia en auge i amb cada vegada més aplicacions
Dissenyen un exèrcit de microrobots per rentar-nos les dents
Aquest avenç sorprenent podria ajudar especialment les persones que tenen dificultats per fer-ho soles
El robot va agafar el dit de la criatura i li va trencar, suposadament després d'haver respost massa ràpid a la seva jugada
Un robot trenca un dit a un nen de 7 anys durant una partida d’escacs
Els fets es van produir a Moscou, durant el torneig obert que s'hi va celebrar la setmana passada
Aquest robot podria explorar coves profundes fora de la Terra que serien inaccessibles de qualsevol altra manera | Universitat de Stanford / NASA
Desenvolupen un robot per explorar les coves de la Lluna i altres planetes
Es podria arrossegar i grimpar per les parets i arribar a llocs desconeguts fins ara
Aquest robot, dissenyat amb principis inexistents a la natura, ha superat totes les expectatives a l'hora de saltar | Nature
Un robot aconsegueix saltar fins a una alçada de més de 30 metres
El seu disseny li ha aconseguit triplicar el rècord anterior fent servir una tècnica inexistent entre els éssers vius

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa