MonPlaneta
Troben més de 100.000 peixos morts surant en aigües franceses
  • CA

Més de 100.000 peixos morts van aparèixer aquest dijous passat surant a la costa atlàntica de França. Les imatges de l’enorme “taca” d’animals morts, fetes públiques per la filial francesa del grup ecologista Sea Shepherd, mostren com ocupven una superfície aproximada de 3.000 metres quadrats.

Tant el Ministeri del Mar francès com la mateixa Comissió Europea ja han anunciat que obriran investigacions per esclarir les circumstànces de la mort dels peixos, que eren de l’espècie que a Catalunya coneixem com “mare de lluç”. Tot apunta, però, a que el responsable és el Margiris, el segon vaixell de pesca d’arrossegament més gran del món.

Dos dels peixos trobats morts a la badia de Biscaia | Sea Shepherd
Dos dels peixos trobats morts a la badia de Biscaia | Sea Shepherd

Segons l’European Pelagic Freezer-Trawlers Association (PFA), l’entitat que representa els propietaris del Margiris, el vaixell va informar d’un “incident de pesca” després que se li trenqués la xarxa dijous a les 05:50 del matí. “Un esdeveniment molt rar”, segons el comunicat, que farà que els peixos morts es restin de la quota de pesca de la nau. “En compliment de les lleis de la Unió Europea, ha estat registrat al quadern de bitàcola i s’ha informat a les autoritats del país de la bandera del vaixell, Lituània”, conclou la PFA.

Des de la branca francesa de Sea Shepherd, però, afirmen que el Margiris “està acostumat a aquest tipus d”accident de pesca'” i que “ja ha estat involucrat en l’abocament de les pesques no desitjades”. Així ho va explicar la responsable de l’entitat ecologista, Lamya Essemlai, en declaracions a la cadena France24. “Hem filmat altres vaixells que també aboquen milers de peixos morts”, va continuar, per tant “és un ‘accident’ que passa molt sovint en aquestes naus”.

Pla curt dels peixos morts a la costa francesa | Sea Shepherd
Pla curt dels peixos morts a la costa francesa | Sea Shepherd

La ministra francesa del Mar, Annick Girardin, va explicat a través de Twitter que havia vist les imatges, que va trobar impactants, i que estava investigant les circumstàncies dels fets. Per la seva banda, el Comissari Europeu de Medi Ambient, Oceans i Pesca, Virginijus Sinkevicius, originari de Lituània, també va declarar que estava buscant “informació exhaustiva i proves sobre el cas”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa