MonPlaneta
Una teràpia psicològica, eficaç en dones amb fibromiàlgia i depressió
  • CA

Un estudi amb participació de la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i la Universitat de les Amèriques (UDLA) de l’Equador ha provat que una forma de teràpia psicològica és eficaç per reduir els símptomes depressius i millorar la qualitat de vida de les pacients amb fibromiàlgia i depressió. Publicat a la revista ‘International Journal of Clinical and Health Psychology’, el treball demostra que la teràpia de constructes personals, a més de la congnitivoconductual, pot ser una eina útil per tractar aquest problema.

Una malaltia majoritàriament femenina

La fibromiàlgia és una és una malaltia reumatològica autoimmune que produeix dolor crònic i que molts cops va acompanyada de símptomes de depressió. Afecta fonamentalment dones i no té cura, però alguns tractaments poden ajudar a alleujar-ne els símptomes. És el cas de l’anomenada ‘teràpia de constructes personals’, que ha estat l’objectiu d’aquest estudi. Per a la investigadora Mari Aguilera, coautora principal de l’estudi, els seus resultats obren “el ventall” de teràpies disponibles i permeten “adaptar-se a les particularitats i necessitats” des pacients.

Un estudi amb un centenar de voluntàries

Coordinat pel catedràtic de la UB Guillem Feixas, l’estudi va incloure 106 dones amb fibromiàlgia i símptomes depressius ateses a dos centres de salut mental i vuit centres d’atenció primària. L’associació fibromiàlgia-depressió és habitual i sempre anar en ambdós sentits, és a dir, que una augmenta el risc i empitjora les característiques de l’altra.

Les voluntàries es van sotmetre a una teràpia psicològica setmanal durant prop de quatre mesos. La meitat van rebre una teràpia estàndard cognititivoconductual, que se sap que és moderadament eficaç. L’altra meitat va seguir un tractament basat en la teràpia de constructes personals, diferent i més centrada en “la identitat de les persones”, en com es veuen, com veuen què els passa i com veuen els altres, explica Joan Carles Medina, professor de la UOC, investigador de la UB i també autor del treball.

ACN
Les teràpies psicològiques poden ser efecives en els símptomes de la fibromiàlgia i la depressió | ACN

Resultats clars

Els resultats indiquen clarament que les dues teràpies van reduir els símptomes depressius en un 60% dels casos i que no hi ha diferències significatives entre totes dues. A més, també mostren millores en l’impacte de la malaltia en el funcionament diari i en relació al dolor. De fet, gairebé una de cada quatre pacients que van rebre la teràpia de constructes personals va millorar el funcionament de manera rellevant i una de cada sis va veure disminuït el dolor.

La fibromiàlgia encara és una malaltia poc coneguda i no té cura, però està clar que “una millora psicològica repercuteix en la salut física”, conclou Aguilera. Això és important perquè la seva existència “encara és qüestionada per alguns metes” i sovint se li dóna menys importància perquè “afecta majoritàriament dones”.

Una via a la personalització

En el cas de la teràpia cognitivoconductual, s’interessa més en la modificació de la conducta que no pas en el per què d’aquesta, mentre que la de constructes personals, comenta Aguilera, se centra en “com construeixes el teu món i a què dónes significat”. No es tracta, però, d’enfrontar teràpies sinó de comprovar que “les dues poden ser útils des d’una posició diferent”.

Alguns treballs ja havien demostrat que la teràpia de constructes personals podia servir per tractar la depressió, però més enllà d’un petit estudi pilot, afirma Medina, “és la primera vegada” que s’estudia i es demostra les seves possibilitats en la fibromiàlgia. Tenir més recursos epermet adequar-se a les preferències de les pacients i “personalitzar i adaptar millor els tractaments”. “Tenim més eines per escoltar, aprendre i proposar estratègies”, conclou.

Més notícies
La tecnologia CRISPR-Cas9, coneguda com a 'tisores moleculars', pot revertir els canvis produïts per l'alcohol en l'expressió d'alguns gens | NIH
Un ‘reset’ cerebral pot curar l’ansietat i l’alcoholisme, segons un estudi
L'edició genètica podria restaurar la química del cervell al seu estat normal
L'alimentació pot tenir una relació directa amb l'estat d'ànim depressiu, segons un nou estudi | Piqsels
Un estudi català confirma la relació entre la dieta i la depressió
Uns nivells massa alts de prolina a l'alimentació afecta l'estat anímic, obrint la porta a noves teràpies
Dormir les hores justes i sense interrupcions és importantíssim per la nostra salut mental i el nostre benestar | Pxhere
Esbrinen quant cal dormir a partir dels 40 per mantenir sa el cervell
Dormir més o menys hores de les recomanades s'associa amb problemes cognitius i de salut mental, segons un estudi
La mala supressió dels records que ens produeixen por és un element clau en el desenvolupament d'alguns trastorns mentals
Descobreixen com ho fa el cervell per suprimir els records que ens fan por
La troballa podria servir per tractar problemes com l'anxietat o fins i tot la síndrome d'estrès posttraumàtic

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa