MonPlaneta
Intel·ligència artificial per a la detecció primerenca de l’Alzheimer
  • CA

Una nova tècnica que fa servir intel·ligència artificial permet la detecció primerenca de l’Alzheimer. Basant-se en l’anàlisi d’una deterioració cognitiva lleu, que no necessàriament condueix a la malaltia, aquest mètode pot esbrinar si aquest problema progressarà o si bé es mantindrà estable.

Aquesta capacitat de detectar precoçment l’Alzheimer, fruit d’un estudi liderat per científics de la Universitat Oberta de Catalunya, pot avançar en un factor clau: el desenvolupament de tractaments eficaços que puguin ajudar abans la malaltia no avanci de manera irreversible. Gràcies a mètodes d’intel·ligència artificial específics per a l’anàlisi d’imatges de ressonàncies magnètiques, aquesta tècnica és més eficaç que la resta que es fan servir a dia d’avui.

intel·ligència artificial
La intel·ligència artificial serà una gran ajuda en la detecció precoç de l’Alzheimer

Una malaltia que afecta cada dia més persones

La malaltia d’Alzheimer és la principal causa de demència al món. Si a dia d’avui ja afecta més de 50 milions de persones, l’envelliment de la població pot fer que, les properes dècades, en siguin moltíssimes més. Tot i que es desenvolupa sense símptomes durant molts anys, és sabut que generalment és precedida per una deterioració cognitiva lleu, molt inferior a la dels malalts però superior a la que es podria esperar per l’edat dels pacients. Tot i això, no totes les persones que pateixen aquesta deterioració acaben desenvolupant l’Alzheimer.

Un factor clau

En un article a la revista ‘Journal of Biomedical and Health Informatics’, els experts expliquen com han aconseguit distingir amb una gran precisió quines persones tenen una deterioració estable i en quins casos continuarà progressant fins a esdevenir la malaltia. “És important distingir entre la deterioració cognitiva progressiva i l’estable per prevenir la progressió ràpida de la malaltia”, afirma Mona Ashtri-Majlan, investigadora de la UOC i primera autora de l’article.

Intel·ligència artificial | Maxpixel
Gràcies a aquesta tècnica, un programa pot comparar imatges i detectar l’Alzheimer | Maxpixel

Intel·ligència artificial i aprenentatge profund

Així doncs, una bona identificació podria millorar la qualitat dels assaigs clínics amb què es proven els tractaments, que cada cop busquen més dirigir-se a les fases inicials de l’Alzheimer. Per tal de fer-ho, l’equip va emprar un mètode que s’anomena “xarxa neuronal convolucional de múltiples fluxos”, una tècnica d’intel·ligència artificial i aprenentatge profund que és molt útil per reconèixer i classificar imatges”.

“Va comparar ressonàncies magnètiques de pacients amb la malaltia d’Alzheimer i de persones sanes”, recorda Ashtari-Majlan, per tal de trobar punts de referència. A partir d’aquí van entrenar el sistema i van ajustar-lo amb imatges de persones diagnosticades amb deterioració cognitiva estable o progressiva on les diferències són molt més petites. En total, es van fer servir gairebé 700 imatges de bases de dades públiques.

Ashtari-Majlan, en un comunicat de premsa publicat per la UOC, explica com aquest procés permet superar la “complexitat” que suposen per a aquests mètodes d’anàlisi els canvis estructurals “subtils” que hi ha entre aquestes dues formes de deterioració cognitiva lleu i que són, recorda, “molt inferiors” als que podríem trobar entre un cervell sa i un d’afectat per la malaltia d’Alzheimer. A més, afegeix, aquest mètode pot resoldre el problema que suposa una mostre petita, ja que la disponibilitat de ressonàncies magnètiques per a casos de deterioració cognitiva lleu és molt més baixa que en els casos d’Alzheimer.

La proteïna beta amiloide no només és responsable de l'Alzheimer sinó que, a més, ajuda els càncers de pell a instal·lar-se al cervell | NIH
L’Alzheimer és provocat per una acumulació de proteïna beta amiloide al cervell | NIH

Uns resultats superiors als altres mètodes

Segons afirma l’equip, la tècnica que han desenvolupat té la capacitat de distingir i classificar entre totes dues formes de deterioració cognitiva lleu amb una precisió que s’apropa al 85%. La investigadora afirma que els criteris d’avaluació han demostrat que el mètode que han desenvolupat “supera els existents”, incloent-hi no només els més convencionals sinó també els basats en l’aprenentatge profund, fins i tot en combinació amb biomarcadors com ara l’edat o tests cognitius.

A més, acaba Ashtari-Majlan, aquesta aplicació es pot compartir a petició d’aquells que vulguin reproduir els resultats i comparar mètodes, amb la confiança que pot ajudar els professionals a ampliar la recerca sobre la malaltia.

Més notícies
L'Alzheimer és un problema de salut global cada cop més estès | Piqsels
Troben 75 factors de risc genètic de patir Alzheimer
El descobriment, amb participació catalana, obre noves vies pel seu diagnòstic i tractament
La malaltia d'Alzheimer és un dels mals més estesos entre les persones d'edat avançada | Pixabay
El cervell pot combatre l’Alzheimer vint anys abans no apareguin símptomes
La descoberta obre la porta a teràpies que ajudin el cos a aturar la malaltia
Una família de tsimanes | Universitat de Califòrnia - Santa Barbara
Uns indígenes de l’Amazones tenen una proporció baixíssima de demències
Aproximadament un 1% dels tsimane i els moseten ancians en tenen molts menys que la mitjana mundial
Esbrinen per què un gen mutat protegeix algunes persones de l’Alzheimer
Una variant reforça el sistema immunològic del cervell, un descobriment sorprenent

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa