MonPlaneta
Uns indígenes de l’Amazones tenen una proporció baixíssima de demències
  • CA

Dues tribus d’indígenes de l’Amazones bolivià tenen una de les proporcions més baixes de demències del món, segons un estudi recent. Entre els tsimane i els moseten de més edat, un 1% experimenten algun tipus de malaltia d’aquesta mena, molt per sota de l’entre 5% i el 8% que es calcula en la població mundial.

Uns resultats sorprenents

Els investigadors, que han presentat els resultats del seu estudi a la revista ‘Alzheimer’s and Dementia’, han fet servir tomografies i avaluacions cognitives i neurològiques adaptades a la seva cultura per diagnosticar casos de demència i deteriorament cognitiu entre els ancians d’aquests dos pobles nadius. Entre 435 tsimanes majors de 60 anys, només van detectar cinc persones que en patissin. Entre 169 moseten, nomes una.

En el mateix grup, sí que van diagnosticar un 8% dels tsimanes i un 10% dels moseten amb problemes cognitius lleus, és a dir, una petita pèrdua de les habilitats lingüístiques i espacials i una lleugera pèrdua de memòria, unes proporcions semblants a les que es troben en països occidentals. Tant en aquets casos com en els 6 amb problemes més severs, a més, sovint es van trobar unes calcificacions inusuals a les artèries intracranials i tenien símptomes semblants als de la malaltia de Parkinson.

L'estil de vida dels tsimane podria tenir alguna cosa a veure amb la seva baixa proporció de demències | Universitat de Califòrnia - Santa Barbara
L’estil de vida dels tsimane podria tenir alguna cosa a veure amb la seva baixa proporció de demències | Universitat de Califòrnia – Santa Barbara

Tot i això, aquestes formacions estranyes també es van observar en persones que no patien cap problema i, per tant, caldrà investigar més per entendre la influència d’aquests factors vasculars, a més dels infecciosos i els inflamatoris, com a indicadors de risc de demència. Actualment, i en el futur, els investigadors repetiran les visites als tsimane i els moseten per comprovar com evolucionen.

Una possible relació amb l’estil de vida

Pel que fa als factors ambientals que poden explicar això, l’estudi indica que els aproximadament 17.000 tsimanes són molt actius al llarg de la seva vida, caçant, pescant, cultivant i recollint fusta, mentre que els moseten es dediquen a l’agricultura de subsistència tot i que, a diferència dels primers, tenen una taxa d’alfabetització més alta, tenen escoles i accés a aigua neta i serveis mèdics.

Dels tsimane, estudis anteriors ja havien demostrat que els seus cors es mantenen molt sans fins i tot amb una edat avançada i tenen la prevalència més baixa d’arterioesclerosi coronària de tota la població mundial. A més, també tenen menys atròfia cerebral que altres poblacions americanes i europees.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa