MonPlaneta
La intel·ligència artificial ajudarà a cercar vida extraterrestre
  • CA

La cerca de vida extratrerrestre pot ser un altre dels camps que, properament, siguin revolucionats per l’ús de la intel·ligència artificial (IA). En un article publicat a ‘Nature Astronomy’, un equip d’investigadors descriu un dels molts projectes que, a dia d’avui, estan mirant d’emprar algoritmes d’aprenentatge automàtic per processar les enormes quantitats de dades que obtenen els ràdiotelescopis i ajudar a buscar senyals de civilitzacions alienígenes.

Els projectes SETI

Arreu del món, alguns dels telescopis més grossos del món examinen l’univers, escoltant atentament per si capten senyals enviades per intel·ligències diferents de la nostra. Aquesta cerca, coneguda internacionalment com a SETI, es basa en mirar d’identificar ones electromagnètiques que hagin pogut ser creades per una civilització tecnològicament avançada, i per això cal poder distingir-les de les que emeten un bon número de d’objectes i fenòmens còsmics coneguts.

El radiotelescopi Sky Eye hauria captat senyals atribuïbles a una civilització extraterrestre
El radiotelescopi Sky Eye

La quantitat de dades ha crescut enormement

Fins no fa gaire, els projectes SETI rebien molt poques dades a causa de les possibilitats de la tecnologia existent. Quan va començar, de fet, als anys 60 del segle passat, cada telescopi només podia apuntar a un número limitat d’estrelles per veure si en rebia alguna senyal de ràdio. Ara, però, programes com el Breakthrough Listen de Berkeley, a Califòrnia (Estats Units) es proposen examinar desenes de milers, centenars de milers i fins i tot un milió d’estrelles. Això, és clar, resulta en un volum ingent de dades que, a més, ara inclouen senyals que poden donar falsos positius com ara les interferències dels telèfons mòbils i els GPS.

Així doncs, ara el problema és de saturació i de falta de mans a l’hora de processar i interpretar la informació que es rep. Fer-ho manualment és pràcticament impossible i, fins ara, s’han fet servir algoritmes que busquen entre les senyals per trobar les que corresponen a com creuen els astrònoms que hauria de ser una senyal extraterrestre. Això, però, té l’inconvenient de deixar fora altres senyals potencialment interessants però que són massa diferents de les instruccions que els han donat.

Intel·ligència artificial | Maxpixel
Maxpixel

L’aprenentatge automàtic, una gran ajuda

Aquí és on entre l’aprenentatge automàtic, que pot ser entrenat amb grans volums de dades i aprendre a reconèixer característiques de les interferències causades per emissions terrestres, per exemple, cosa que pot fer extremadament fàcil filtrar aquest ‘soroll’ d’entre les dades dels projectes SETI. A més, també pot identificar senyals potencialment extraterrestres però que no encaixen en les categories tradicionals descrites pels científics i que, per tant, ens podrien haver passat per alt fins ara.

A Breakthrough Listen ja s’ha creat un programa d’aprenentatge automàtic per analitzar les dades obtingudes d’observar 820 estrelles, que va detectar gairebé tres milions de senyals interessants però que va descartar-ne la majoria i en va deixar ‘només’ 20.000. Així, els investigadors van revisar aquestes, havent eliminat la immensa majoria de senyals, fins a obtenir només 8 candidates a ser senyals creades per una civilització alienígena.

El Very Large Telescope de l'Observatori Austral Europeu al desert d'Atacama, a Xile | ESO
El Very Large Telescope de l’Observatori Austral Europeu al desert d’Atacama, a Xile | ESO

Un potencial que tot just es comença a explotar

Aquest tipus de mètodes, doncs, han demostrat un potencial enorme que es podria fer servir no només amb tot allò que es capti en el futur sinó també en les dades recollides durant els darrers 60 anys. Qui sap si, des d’aleshores, hem rebut alguna senyal que no hem sabut identificar. És per això que hi ha altres projectes semblants, com un que començarà aviat a la Universitat de Califòrnia – Los Angeles i que vol entrenar un altre algoritme d’aprenentatge automàtic perquè analitzi dades SETI. La intel·ligència artificial, doncs, s’obre camí en un altre camp.

Més notícies
Vista artística de la superfície del planeta Pròxima b orbitant la nana vermella Pròxima Centauri | ESO/M. Kornmesser
Les primeres senyals de vida extraterrestre es podrien detectar durant els propers 10 anys
Un nou telescopi, que es llançarà aquesta tardor, podria trobar biosignatures a altres planetes en només tres dies
La presència de gasos metilats pot ser un indicador infal·lible de la presència de vida en un planeta | Piqsels
Descobreixen un senyal inequívoc de l’existència de vida extraterrestre
Un equip d'investigadors afirma que trobar gasos metilats fora de la Terra seria una prova definitiva
El radiotelescopi Sky Eye hauria captat senyals atribuïbles a una civilització extraterrestre
La Xina afirma que ha detectat senyals d’una civilització extraterrestre
Poc després de la publicació, el diari estatal que ho havia anunciat va esborrar l'article
A la Via Làctia hi podria haver civilitzacions avançades disposades a atacar la Terra | Pixabay
Hi podria haver quatre civilitzacions hostils a la nostra galàxia
Un investigador espanyol adverteix del perill d'intentar contactar amb intel·ligències extraterrestres

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa