Els intents de contactar amb intel·ligències alienígenes podrien dur-nos a topar amb civilitzacions “hostils” amb prou tecnologia com per envair el nostre planeta. Aquesta és la conclusió a què ha arribat l’investigador espanyol Alberto Caballero en un estudi sense revisar publicat a ‘arXiv’ i que adverteix del perill que suposa mirar de trobar vida fora del nostre planeta.
Un càlcul basat en els humans
Per arribar a aquest resultat, Caballero es va preguntar quines probabilitats hi havia que es produís un contacte amb vida extraterrestre desenvolupada, agressiva i amb la capacitat d’arribar fins al nostre planeta per atacar-lo. El seu càlcul es va basar en la història humana, fent una proporció de quantes civilitzacions hostils hi pot haver partint de la probabilitat que nosaltres envaissim un altre planeta.
Caballero va comptar els estats que han envaït països veïns entre 1915 i 2022, una xifra que arriba a 51 dels 195 estats que existeixen actualment. La llista és encapçalada pels Estats Units que, en aquest temps, ha atacat 14 països. Després, va ponderar la probabilitat de cadascun d’aquests països d’iniciar una invasió en base al percentatge de despesa militar, una llista que torna a tenir els EUA al primer lloc, ja que suposa un 38% de la despesa militar mundial.

Podríem envair altres planetes?
Sumant la probabilitat de cada país i dividint-la entre el número de països, va extreure la probabilitat actual que els humans envaeixin una civilització extraterrestre, que estima en un 0,028%. Això, és clar, tenint en compte que a dia d’avui no podem fer viatges interestel·lars, una tecnologia que, seguint amb ritme d’avenç tecnològic actual, estarà disponible d’aquí 259 anys, segons un càlcul del mateix Caballero emprant l’escala de Kardàixev, que classifica el nivell de desenvolupament d’una civilització en funció de la seva despesa energètica.
Tot i això, l’estudi també té en compte que la freqüència d’invasions entre humans ha baixat molt darrerament i que, si segueix aquest ritme, quan puguem fer viatges a altres estrelles la probabilitat que envaïm altres planetes habitats haurà caigut al 0,0014%.
La possibilitat, per bé que petita, és allí
En base a tot això, Caballero va fer servir un estudi anterior que calcula que a la Via Làctia hi ha 15.785 civilitzacions extraterrestres. Si totes elles es comporten com nosaltres, a dia d’avui hi ha d’haver com a mínim una civilització amb capacitat i voluntat d’atacar-nos i com a mínim tres més que ho farien però que, com nosaltres, encara no han desenvolupat els viatges interestel·lars.
Així doncs, sembla que hi podria haver intel·ligències extraterrestres avançades disposades a atacar la Terra ara o en els propers segles. El cert, però, és que també cal tenir en compte que les probablilitats que hi contactem són molt petites, molt menors, fins i tot, que les que hi ha que un asteroide com el que va extingir els dinosaures torni a caure al nostre planeta. A més, es basa en una sèrie de supòsits que podrien ser correctes o no, com l’agressivitat d’aquestes civilitzacions o la nostra capacitat de desenvolupar viatges interestel·lars. No obstant això, el càlcul resulta curiós i és un exercici d’imaginació estadística que val la pena de llegir.