MonPlaneta
La IA analitzarà les epidèmies del passat per mirar de predir les del futur

Un equip d’investigadors de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i la Universitat de les Illes Balears (UIB) faran servir les darreres tecnologies en intel·ligència artificial per dur a terme una anàlisi massiva de dades d’arxiu sobre epidèmies del passat per mirar de predir les que puguin aparèixer en el futur, a més d’avaluar la perdurabilitat en el temps de les seves conseqüències. Tal com expliquen des de la mateixa UOC a través d’una nota de premsa, les malalties estudiades seran el còlera, la pesta i la grip espanyola.

Fins i tot abans que els primers casos de Covid-19 es fessin públics, un algoritme basat en intel·ligència artificial d’una companyia del Canadà ja havia detectat l’existència d’un nou virus propagant-se per la ciutat xinesa de Wuhan. És aquest potencial de l’aplicació de les noves tecnologies a la predicció d’epidèmies que ha dut els investigadors a fer-les servir per investigar nous models de predictibilitat i avaluar la perdurabilitat en el temps de les conseqüències de les crisis sanitàries.

Un hospital militar nord-americà durant la pandèmia de grip espanyola
Un hospital militar nord-americà durant la pandèmia de grip espanyola

El futur ens prepara noves epidèmies

La crisi de la Covid-19 va posar de manifest que les epidèmies encara són un problema real arreu del món. “N’hi haurà més en el futur, però no sabem com seran”, explica Joana Maria Pujadas Mora, una de les investigadors principals del projecte. “En canvi, sí que tenim molta informació útil sobre les del passat”, i és per això que el seu equip proposa fer servir la IA i l’aprenentatge automàtic i el processament de llenguatge natural per analitzar aquestes dades històriques.

El passat, una font d’on aprendre

“Les ciències socials són indispensables”, opina, “per avançar en la predicció i la lluita contra les epidèmies, així com per valorar-ne les conseqüències”. En el marc d’aquest estudi, anomenat EPI-DESIGUAL, s’analitzaran les informacions de diaris oficials i premsa diària entre 1820 i 1960 relatives al còlera, la grip espanyola i la pesta a Catalunya i les Illes Balears. “El passat és el millor banc de proves”, afirma Pujadas, “per prevenir i preparar l’arribada de crisis sanitàries” que continuaran apareixent a causa de la globalització, la urbanització, el canvi climàtic i l’augment de la interacció entre humans i animals.

Conèixer les pandèmies i la millor manera de respondre-hi

L’objectiu del projecte és doble. D’una banda, es vol innovar en els models de predictibilitat i desenvolupament de les pandèmies i, de l’altra, es vol avaluar la persistència dels seus efectes a curt, mitjà i llarg termini en la desigualtat econòmica, tenint en compte les desigualtats relacionades amb la salut i els comportaments demogràfics des d’una perspectiva de gènere. Així, per exemple, es volen veure els efectes en la natalitat.

La finalitat última és ajudar a la presa de decisions de les administracions públiques per poder combatre les epidèmies de manera eficaç i, alhora, que les polítiques públiques ajudin a disminuir les desigualtats econòmiques. A més, el projecte contribuirà a un nou paradigma d’anàlisi de dades, que vol comprendre la realitat i que podria reemplaçar el raonament inductiu emprat a la ciència actual.

A dia d’avui, els catorze investigadors del projecte estan recopilant tota la informació disponible per poder-la analitzar, en un treball que durarà tres anys i que, un cop enllestit, es divulgarà a revistes científiques de primer nivell, a més d’altres publicacions i altres accions de difusió.

Més notícies
La sala 3D amb l'Exposició Permanent de l'IlerCOVID Museum és un dels seus elements principals | UdL
Un museu virtual uneix ciència i art i explica les pandèmies de la història
La càries, la Pesta Negra, la verola, el còlera, la grip espanyola, el VIH i la Covid, protagonistes d'IlerCOVID Museum
Vianants amb mascareta al Passeig de Gràcia
Tres pandèmies en vint anys: la societat del segle XXI accelera la propagació de malalties
Els grans moviments de persones i la urbanització d'espais naturals faciliten la transmissió global de patògens
Metges de l'Hospital Clínic treballen durant la pandèmia de covid-19 | ACN
Prevenir les pandèmies és molt més barat que aturar-les quan passen
Un estudi enumera les millors mesures per evitar casos com el de la Covid
El virus de la MERS
Predir la propera pandèmia, una tasca impossible
La majoria de virus que causen malalties en humans venen d'altres animals i alguns investigadors estan mirant de saber quins podrien ser els propers

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa