MonPlaneta
Un museu virtual uneix ciència i art i explica les pandèmies de la història
  • CA

Un equip d’investigadors de la Universitat de Lleida (UdL) ha posat en marca l’IlerCOVID Museum, una proposta educativa, en forma de museu virtual, vol explicar set pandèmies de la història a través de la ciència i l’art, unint les dues disciplines en una eina que aporti coneixement. Desenvolupat en el marc del projecte de recerca IlerCOVID, d’educació i comunicació amb base científica per combatre la Covid i futures pandèmies, té com a objectiu promoure la formació i la investigació en relació amb les grans pandèmies de la història.

Una aproximació des de moltes òptiques

L’eina ha estat desenvolupada per un equip multidisciplinari, amb professorat de les facultats de Lletres, Educació Psicologia i Treball Social i de l’Escola Tècnica Superior Agroalimentària i Forestal i de Veterinària, a més de la Fundació Centre de Recerca en Agrotecnologia Agrotecnio. El museu virtual obre les portes amb continguts sobre set pandèmies: la càries, la Pesta Negra, la verola, el còlera, la grip espanyola, el VIH i la Covid-19, abordades tant des de la ciència com des de l’art.

D’una banda, s’ofereix una descripció de la fisiologia de cada malaltia, amb el seus patogen, vectors, quadre clínic, transmissió i teràpies; i també la seva epidemiologia, amb els aspectes socioculturals, econòmics, polítics i ecològics associats. De l’altra, conté més de 25 obres d’art relacionades de manera directa i indirecta amb cada pandèmia, que volen evocar emocions o representar experiències personals. Aquests treballs s’exhibeixen a la sala 3D Exposició Permanent i van acompanyades de material audiovisual per apropar-les al visitant. Finalment, el museu també té una secció d’aprenentatges extrets de cada pandèmia per afrontar els desafiaments de la salut global.

L'IlerCOVID Museum és ple d'informació útil i didàctica sobre les grans pandèmies que han afectat la humanitat | UdL
L’IlerCOVID Museum és ple d’informació útil i didàctica sobre les grans pandèmies que han afectat la humanitat | UdL

Una eina didàctica i de reflexió

El comissari de l’IlerCOVID Museum i professor d’Història de la Medicina de la UdL, Albert Roca, explica que l’objectiu del museu és ensenyar “com es pot aprendre del passat per pensar el futur que volem”, amb una “reflexió” sobre les pandèmies a través de l’experiència compartida de la Covid-19. Així doncs, s’ha concebut com “una eina didàctica i un fòrum de recerca” que ajunta les ciències mèdiques, les socials i l’art.

De moment, els continguts de la pàgina web estan en català, però s’espera que durant els propers mesos s’hi afegeixin altres llengües com el castellà o l’anglès. Aquest mateix any, a més, l’IlerCOVID Museu també vol obrir un espai, la Sala COVID UdL, amb una exposició fotogràfica sobre el procés de creació d’un prototip de vacuna que s’està duent a terme a la mateixa universitat.

A partir del proper inici de curs, a més, el museu serà una eina docent en activitats a centres de secundària i a la mateixa UdL. Els seus responsables també volen aliar-se amb altres investigadors, grups de recerca i institucions com museus d’Història de la Medicina per tal d’ampliar el número de pandèmies del museu, el catàleg d’obres d’art i estimular iniciatives conjuntes.

Coincidint amb el Dia Internacional dels Museus, l’IlerCOVID Museum s’inaugurarà de manera oficial aquest mateix dimecres, 18 de maig, tot i que la seva pàgina web era accessible des d’abans.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa