MonPlaneta
Europa es convertirà en un desert si la temperatura puja 4ºC
  • CA

Aquest passat divendres, 17 de juny, va ser el Dia de la Desertificació i la Sequera, i l’empresa tecnològica mallorquina TRUEWORLD va voler destacar el paper de la ciència i la tecnologia en la identificació dels riscos de sequera i desertificació en diversos escenaris d’escalfament global. En un comunicat, la companyia alerta que, si la temperatura mitjana del món pugés 4ºC, Europa es convertiria “en un desert”, amb uns efectes especialment intensos a la península Ibèrica.

TRUEWORLD, que va fundar-se com una start-up dirigida per persones que volen frenar la crisi climàtica i que hi contribueixen mirant d’organitzar les dades mediambientals de moltes fonts per avaluar-ne els impactes, pronostica una “intensa desertificació” si no es redueixen els nivells actuals d’emissions de gasos d’efecte hivernacle.

Els efectes de l'erosió tal i com es poden veure a les Bardenas Reales, una sona semidesèrtica al sud de Navarra
Bardenas Reales, una sona semidesèrtica al sud de Navarra

Un bessó digital de la Terra

L’eina emprada per a les seves projeccions és el seu Observatori del Canvi Climàtic, un ‘bessó digital’ de la Terra basat en Sistemes d’Informació Geogràfica i que permeten veure els principals indicadors ambientals en 3D i en temps real. El seu nou model predictiu, anomenat Possibles Futurs Climàtics, posa a l’abast els efectes de diversos escenaris, superant en 1,5ºC, 2ºC, 3ºC i 4ºC la temperatura mitjana abans de la Revolució Industrial.

Els Possibles Futurs Climàtics reflecteixen els resultats del darrers informes de l’IPCC, l’organisme de Nacions Unides que avalua les dades científiques relacionades amb el canvi climàtic, i inclou les dades essencials de temperatura i precipitacions per a cada escenari. A través de la capa de l’Observatori, es pot navegar per qualsevol part del món i clicar en una ubicació per veure quins canvis es produïrien en cada possible escenari.

Aturar la desertificació del Sahel pot ser l'esperança de milions de persones | CIFOR
Aturar la desertificació del Sahel pot ser l’esperança de milions de persones a l’Àfrica | CIFOR

Escenaris terrorífics

Si les emissions continuen com fins ara, les probabilitats que la temperatura de la Terra superi els 1,5ºC respecte els nivells preindustrials durant les properes dues dècades és d’un 50%. Aquest augment ja tindria conseqüències “catastròfiques”, recorden des de TRUEWORLD, amb augment del número i la durada dels episodis de sequera, inundacions, desglaç dels casquets polars i les glaceres, la pèrdua d’ecosistemes valuosos o l’augment de fenòmens meteorològics extrems.

A Europa, hi ha “evidències substancials” que el risc de sequera ja ha augmentat “molt significativament”, especialment al Mediterrani, esdevenint un repte mediambiental de primer ordre. Posant l’exemple de les Illes Balears, d’on és TRUEWORLD, un escalfament global d’1,5ºC faria que les temperatures augmentessin 1,54ºC i que les precipitacions caiguessin un 8,61%. Amb un escalfament de 4ºC, les temperatures pujarien 3,82ºC i les precipitacions es reduirien un 21,36%, un escenari “catastròfic” que conduiria a un procés de desertificació que posaria en perill la biodiversitat, la seguretat alimentària, l’estabilitat socioeconòmica i el desenvolupament sostenible de l’arxipèlag.

L’empresa destaca que per mitigar l’impacte de l’escalfament global i accelerar la transició cap a una economia circular, és clau posar a disposició de la ciutadania dades científiques contrastades per conèixer els efectes reals de la crisi climàtica i desenvolupar “solucions basades en la innovació”.

Més notícies
Un equip liderat per la UB estudiarà els processos climàtics de l'Àrtic i com afecten les seves masses de gel | Universitat de Barcelona
La Universitat de Barcelona buscarà pistes del canvi climàtic a l’Àrtic
Una campanya viatjarà a Grenlàndia en el marc del projecte NEOARCTIC
El reciclatge és un element importantíssim en la circularització de la cadena de valor
El canvi climàtic amenaça 80 milions de llocs de treball a les fàbriques
La sostenibilitat i l'economia circular són cada dia més importants per als empresaris, per raons molt diverses
Les migracions dels animals a causa del canvi climàtic poden augmentar la propagació de patògens, un perill que caldria evitar tant com fos possible
El canvi climàtic pot facilitar l’aparició de noves malalties infeccioses
Durant les properes dècades els contagis entre espècies es multiplicaran i creixerà el risc de noves pandèmies
Les inundacions a molts punts de l'est d'Austràlia han estat les pitjors que es recorden | Ajuntament de Brisbane
El canvi climàtic duu pluges i inundacions mai vistes a l’est d’Austràlia
Els 790 litres per metre quadrat que han caigut en només una setmana ja han causat gairebé una desena de morts

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa