MonPlaneta
El canvi climàtic amenaça 80 milions de llocs de treball a les fàbriques
  • CA

Segons l’Organització Internacional del Treball (OIT), el canvi climàtic està amenaçant 80 milions de llocs de treball. Si es compleixen les prediccions d’augment de les temperatures i la productivitat es veu afectada per entorns de treball molt més durs, hi hauria moltíssimes feines que resultarien més complicades de fer, assenyalant encara més com els problemes ambientals i climàtics també són un element importantíssim en el futur de l’economia mundial.

Un estudi sobre el camí a la sostenibilitat en la fabricació

Coincidint amb aquest 17 de maig, Dia Mundial del Reciclatge, la companyia de solucions empresarials al núvol IFS ha llençat un nou estudi global sobre sostenibilitat i economia circular en el sector de la fabricació, amb la col·laboració de l’analista Omdia. L’enquesta feta entre alts càrrecs d’aquesta indústria a nivell mundial dóna una visió completa de les noves exigències del sector pel que fa a la necessitat de frenar el seu impacte en el medi ambient, especialment mitjançant la reducció de les emissions i del consum d’energia.

Els problemes mediambientals ocupen un lloc destacat a l’agenda mundial, i és per això que la indústria de la fabricació vol fer la transició cap a un enfoc ambientalment més sostenible, des d’on abordar tota una varietat de desafiaments que afecten els processos, les persones i els productes.

L'AMB va posar en marxa un sistema per reutilitzar l'aigua i donar-li més usos | AMB
El tractament i la reutilització d’aigües és un dels elements de sostenibilitat en què més treballen les empreses | AMB

Motivacions i dificultats diverses

Els motius principals que motiven les empreses a posar en marxa iniciatives sostenibles són el compliment de la normativa (18% dels enquestats), el risc empresarial (15%) i els incentius financers i les reduccions d’impostos (15%). En aquesta línia, les àrees que han estat prioritzades fins ara són el tractament d’aigües i residus (43% de les empreses) i el seguiment de les emissions de carboni (40%).

Per a Juan González, Country Manager d’IFS Iberia, un altra de les “grans preocupacions” del sector, i per tant una de les seves “principals àrees d’inversió” a curt i mitjà termini, són “els materials i embalatges sostenibles”. Al cap i a la fi, els reguladors estan “endurint” la legislació en la matèria i és per això que moltes empreses busquen comprometre’s en la millora de la sostenibilitat dels envasos. De fet, les àrees en què mostren “més maduresa” són les que inclouen materials sostenibles, com ara l’embalatge (28%), el tractament d’aigües i residus (22%) i el disseny (22%).

Tot i això, les empreses fabricants troben algunes barreres en les seves inversions en sostenibilitat cap a sistemes més eficients. Segons aquest informe, els principals impediments són la gestió descentralitzada de la responsabilitat empresarial (21%), els actius i infraestructures heretades (18%) i el cost d’aplicar aquestes mesures (17%).

L’economia circular és una gran oportunitat de futur per a l’economia europea

La importància i les oportunitats de l’economia circular

La circularització de l’economia, a més, també està prenent un paper cada vegada més important, fins al punt que un 12% dels enquestats la inclou com un enfocament corporatiu que ja ha estat incorporat i un 80% com a element en fase pilot. Així, sembla clar que la idea que els models comercials tradicionals de l’economia lineal ja no seran viables en un model amb recursos naturals escassos i més costosos pel seu impacte ambiental i social. Per sectors, els que han desenvolupat més aquesta línia de treball són les empreses del sector químic (21%) i el d’alimentació i begudes (17%)

Tota aquesta millora, és clar, també pot tenir impactes econòmics molt importants. El mateix González recorda que, segons la Fundació Ellen McArthur (EMF) i el Centre McKinsey de Negocis i Medi Ambient, l’economia circular pot augmentar la productivitat dels recursos europeus fins a un 3% anual, generant un beneficis de recursos nets primaris de 600 milions d’euros i 1.200 milions anuals en beneficis no relacionats amb els recursos i externalitats el 2030. Pel que fa a les emissions, a més, pot ajudar a reduir-les un 48% el 2030 i fins a un 83% el 2050.

Segons el mateix informe, els beneficis més importants que l’economia circular pot dur a una organització són, afirmen els alts càrrecs de les empreses, un suport a l’estratègia de sostenibilitat (78%), un augment del compromís amb el client (74%) i una aposta per millorar la protecció mediambiental (74%).

Més notícies
La fusta és un dels materials de construcció de què més ha augmentat l'ús gràcies a la seva eficiència com a aïllant | ACN
La crisi de subministraments impulsa la fusta del Pirineu en la construcció
El seu ús en habitatges i equipaments és tot un símbol de l'arquitectura sostenible
Un programa informàtic ha elaborat una llista de productes útils que es poden elaborar a partir de residus químics | This is Engineering
Un programa informàtic troba com reciclar residus i fer-ne medicaments
Aquesta innovació podria ser molt important en el futur de l'economia circular
Les mascaretes podrien deixar de ser un residu omnipresent a una manera de reduir emissions de CO2
Les mascaretes usades podrien servir per reforçar el formigó
Reciclar-les per a la construcció estalviaria emissions i aportaria beneficis econòmics
Reciclatge de residus de plàstic | Plastics Europe
L’ONU demana als governs que treballin contra la contaminació per plàstics
A través d'una resolució, reclama un instrument legalment vinculant per reduir aquests residus

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa