MonPlaneta
L’impacte dels humans en la natura va començar fa milions d’anys
  • CA

Un equip de científics de la universitat sueca de Göteborg afirma, en un estudi publicat a la revista ‘Ecology Letters’, que l’impacte de l’espècie humana i dels seus avantpassats en la natura ha estat molt més gran i va començar molt més aviat del que s’havia pensat fins ara. Així, d’acord amb els resultats del seu treball, fins i tot abans de l’aparició dels Homo sapiens sapiens els homínids que el van precedir ja havien provocat l’extinció d’altres espècies des de fa uns quatre milions d’anys.

En el cas concret de l’estudi, l’arribada de poblacions d’homínids a l’est d’Àfrica va coincidir amb una disminució de les poblacions de grans mamífers. Així, conclouen, si bé l’impacte negatiu actual de l’activitat humana és clarament molt més gran del que ho havia estat mai, els nostres avantpassats, a la seva escala, ja causaven disrupcions significatives als hàbitats on s’instal·laven.

Així, per exemple, analitzant el ritme d’extinció de grans i petits carnívors a la zona i la seva relació amb els canvis ambientals, com ara les pluges i la temperatura, no hi van trobar cap relació. En canvi, alhora que aquestes espècies desapareixien, els cervells d’espècies com els australopitecs i els ardapitecs creixia, cosa que indica una alimentació més rica i, per tant, que guanyaven als altres mamífers carnívors en la competició per les preses.

Tenint en compte les característiques físiques dels homínids en comparació amb els animals caçadors de l’època, com els tigres de dents de sabre, és poc possible que els guanyessin en competició directa, per la qual cosa els investigadors creuen que els australopitecs, ardapitecs i altres espècies trobaven maneres de robar les preses que acabaven de matar, impedint-los menjar. Una circumstància que devia dur les seves poblacions a disminuir i, en alguns casos, fins i tot a extingir-se.

Des d’aleshores ençà, com sabem, l’impacte dels humans al planeta ha anat en augment i, des de fa segles, ha passat a afectar no només als animals i plantes, extingint-los directament o per la contaminació ambiental sinó, també, al clima.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa