MonPlaneta
Creen un robot més petit que una puça i que pot caminar
  • CA

Un equip d’enginyers de la Universitat Northwestern, als Estats Units, han creat el robot per control remot i que camina més petit del món. D’una mida inferior a la d’una puça, aproximadament mig mil·límetre, ha estat presentat en un article publicat a la revista ‘Science Robotics’ i és el fruit d’un any i mig d’investigació en diversos camps del coneixement, que ha permès als seus creadors dissenyar un petit aparell que es mou com un cranc però que també pot girar i saltar.

El robot posat damunt d'una moneda | Northwestern University
El robot posat damunt d’una moneda | Northwestern University

Caminant amb làsers

Els robots estan fets d’una aleació mal·leable amb efecte tèrmic de memòria, i comencen com un objecte pla. Després, les potes es dobleguen perquè es pugui posar dempeus, posició en què es queda fins que es fa servir la calor d’uns làsers per fer-lo moure. Això és gràcies al material de què estan fets, que es deforma però torna a la seva forma original quan s’escalfa.

Així, els enginyers van provar els robots escalfant algunes de les seves extremitats per fer que es tornessin a aplanar, en un procés que, de pota en pota, els va permetre moure’s de la mateixa manera que els humans estiren i arronsen les cames quan caminen. Els làsers són una molt bona manera de fer això, perquè poden concentrar la llum, i per tant la calor, d’una manera molt precisa, i establir seqüències que toquin seguidament una sèrie de parts del robot per aconseguir el moviment desitjat.

Un divertiment i una passa cap al futur

Tot i que aquesta creació està en un estadi molt primerenc i la seva utilitat és més aviat poca, essencialment acadèmica, però la tecnologia, segons creuen els investigadors, té potencial per desenvolupar-se i tenir aplicacions pràctiques, com ara dur a terme cirurgies molt poc invasives o fins i tot muntar i reparar màquines petites.

Des del punt de vista més lúdic, però, ara els enginyers treballaran per veure si aconsegueixen fer-los volar.

Més notícies
El robot ECHO observa un pingüí emperador a l'Antàrtida | CNRS
El robot que viu entre els pingüins i intenta salvar-los
ECHO forma part d'un projecte d'observació d'aquesta espècie, molt amenaçada per l'escalfament global
Spot, el gos robot de Boston Dynamics que guardarà les ruïnes de Pompeia | Parc Arqueològic de Pompeia
Un gos robot vigilarà les ruïnes de Pompeia
Construït per Boston Dynamics, ajudarà a protegir les restes de l'erosió i del vandalisme
Dos dels responsables del desenvolupament de la neurona artificial davant d'una pissarra que en resumeix el funcionament | Thor Balkhed / Universitat de Linköping
Creen una neurona artificial que es pot implantar en éssers vius
És la primera vegada que s'aconsegueix una cosa així i, de moment, ha funcionat en una planta, la Venus atrapamosques
Les pinces sostenent un rovell d'ou | Nature Communications
Creen una pinça robòtica que pot agafar un rovell d’ou sense trencar-lo

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa