MonPlaneta
Creen una pinça robòtica que pot agafar un rovell d’ou sense trencar-lo
  • CA

Tot i els moltíssims usos que tenen, els robots sovint resulten problemàtics a l’hora de tractar amb objectes massa fràgils. S’han proposat algunes solucions que han funcionat, com ara “dits” de goma tova per agafar fruites, per exemple, però per a coses encara més delicades el repte és molt i molt gran. Un robot, per exemple, no pot agafar un rovell d’ou sense trencar-lo… o sí?

Un equip d’enginyers de la Universitat Estatal de Carolina del Nord, als Estats Units, ha dissenyat una pinça que podria fer-ho possible i ho han provat precisament amb això, un rovell d’ou. En un article publicat a la revista ‘Nature Communications’, els investigadors expliquen com s’han inspirat en l’art tradicional japonès del kirigami, que es diferencia de l’origami perquè el paper no només es doblega sinó que també es talla.

La pinça està feta de fulles planes amb talls paral·lels. Quan s’obre, la pinça forma una mena d’esfera en tres dimensions que pot agafar de manera molt delicada pràcticament qualsevol cosa, ja sigui un rovell d’ou, un ble de cabells o un peix viu, tot plegat fent una pressió petitíssima i, per tant, evitant que pateixi qualsevol tipus de dany.

Normalment, és clar, les pinces agafen els objectes amb força, mitjançant la pressió, cosa que no és desitjable en els casos que ens ocupen. Aquestes, en canvi, embolcallen l’objecte en qüestió i després l’alcen, com si fessim una copa amb les mans a sota seu. Així, sense sacrificar la precisió, es pot agafar fins la cosa més delicada sense córrer cap perill que es trenqui ni per fer massa pressió ni per fer-ne massa poca, cosa que podria fer que caigués.

Tot i que el seus creadors admeten que les pinces encara no estan preparades per fabricar-se i emprar-se a gran escala, hi estan treballant. El primer pas és integrar-les a la robòtica tova i mirar com poden respondre a alguns reptes industrials per treure’n beneficis. Així, estan oberts a propostes empresarials per continuar desenvolupant les pinces, treure-les del laboratori i convertir-les en alguna cosa més que una curiositat.

Més notícies
Un pacient mirant de controlar el braç robòtic | EPFL
Desenvolupen un programa que permet controlar un robot amb el pensament
Més enllà de la ciència-ficció, la intenció és que les persones tetraplègiques puguin fer-lo servir per conduir la cadira de rodes
Un exemplar de carpí vermell | Pixabay
Aconsegueixen ensenyar uns peixos a conduir
Un equip de científics israelians demostra la capacitat d'aprenentatge dels carpins vermells i, a més, refuta el mite sobre la durada de la seva memòria
El robot emprat per espantar les gambúsies | Giovanni Polverino
Un robot aconsegueix espantar una espècie invasora i reduir-ne l’impacte
Fins i tot la seva fertilitat ha caigut, obrint un nou camí en la lluita contra aquest problema global
Xenobots en ple procés de replicar-se
Els primers robots vius del món ja poden reproduir-se
La manera com ho fan, a més, no s'assembla a res que s'hagi vist mai en éssers vius "naturals"

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa