MonPlaneta
Creen una impressora 3D de teixits humans amb peces de Lego

Un equip de professors de la Universitat de Cardiff, a Gal·les, ha anunciat que ha inventat una impressora 3D de teixits humans feta amb peces de Lego. Una creació molt curiosa però que té molt de sentit ja que, si es popularitzés com esperen que es popularitzi, permetria obtenir mostres per treballar al laboratori d’una manera molt més fàcil i barata que fins ara. El disseny ha estat presentat en un article publicat a ‘Advanced Materials Technologies’.

Una necessitat per a la recerca

Aconseguir mostres de texitis humans per a la recerca científica no sempre és fàcil, ja que normalment s’han d’aconseguir a través de la donació d’òrgans o de teixits que hagin estat retirats en operacions quirúrgiques. A més, també hi ha certes limitacions pel que fa al tipus i a la mida de les mostres que calen segons quin tipus d’investigació es vulgui fer.

Les impressores 3D, una solució prometedora però cara

Per posar-hi remei, aquests tres investigadors van mirar d’aconseguir crear una impressora que fos capaç de crear mostres de teixit humà. La impressió 3D, durant els darrers anys, s’ha considerat cada cop més una solució per a la manca de teixits per a treballar al laboratori. Mitjançant la ‘bio-tinta’, que conté cèl·lules vives, es poden crear estructures en tres dimensions que repliquen les característiques del teixit biològic amb què es vol treballar, sent un model molt més comparable a l’estudi amb mostres reals que no pas un cultiu en una placa de Petri.

Les prestacions d'aquesta impressora permeten fer-la servir per a crear teixits al laboratori | Universitat de Cardiff
Les prestacions d’aquesta impressora permeten fer-la servir per a crear teixits al laboratori | Universitat de Cardiff

El problema, és clar, és que una d’aquestes màquines pot arribar a ser caríssima i molts equips de recerca no tenen els mitjans per comprar-la, per molta falta que els faci. Així és com va començar aquest projecte per mirar de construir una bioimpressora 3D ‘low cost’ fent servir les peces de Lego com a material. Són barates, versàtils i alhora es fabriquen amb una gran precisió i es poden comprar arreu del món, de manera que seria molt senzill fer-ne còpies a qualsevol lloc. A més, ja s’ha fet servir anteriorment per construr impressores 3D convencionals.

Un disseny que pot fer servir qualsevol laboratori

Així doncs, l’obstacle era convertir un disseny com els que ja existeixen i adaptar-lo a la impressió de material biològic de manera que el resultat fos precís i estable. Amb un equip de biòlegs i enginyers s’ha aconseguit crear una bioimpressora que té un cost aproximat de 500€ i que té el nivell de precisió necessari per produir material biològic delicat, complint el seu objectiu.

A dia d’avui, la Universitat de Cardiff ja l’està fent servir per crear capes de pell humana cada vegada més grans. A més, amb uns petits canvis, es pot adaptar per imprimir qualsevol tipus de cèl·lules, amb teixits de complexitat variable. Tota una oportunitat per a laboratoris d’arreu del món que tenen alhora dificultats per accedir a mostres i uns pressupostos que, sovint, són molt més magres del que haurien de ser tenint en compte la importància de la recerca que fan.

De fet, és per això que el disseny i les instruccions han estat posats a disposició de tota la comunitat científica, per tal que el seu invent pugui ser aprofitat pel bé de la investigació.

Més notícies
La presa de Yangqu podria ser ampliada fent servir un nou sistema que no necessita mà d'obra directa i que és molt més ràpid | Weibo
Uns investigadors xinesos proposen construir una presa amb impressió 3D
Afirmen que no caldrà mà d'obra humana directa gràcies a l'ús de robots distribuïts
Aquests drons-impressora podrien ser l'inici d'una revolució en la construcció | Nature
Creen drons inspirats en les abelles perquè imprimeixin edificis en 3D
Un equip d'aquests robots podria treballar conjuntament per construir, per exemple, allotjaments d'emergència
El projecte de casa impresa en 3D d'IAAC i WASP pot suposar un model a seguir per a la construcció del futur
Catalunya té el primer edifici imprès en 3D de l’estat espanyol
Aquestes construccions es poden fer ràpidament i amb una petjada ambiental gairebé nul·la
Impressio de carn en 3D | Novameat
Mantega de cacau, ingredient clau d’una nova “carn” vegetal impresa en 3D
Un equip d'investigadors ha treballat per identificar diverses fórmules que permetin augmentar aquest mercat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa