MonPlaneta
L’aprenentatge automàtic pot servir per dissenyar olors i fragàncies
  • CA

Un equip de científics de l’Institut de Tecnologia de Tòquio (Tokyo Tech, Japó) ha fet servir l’aprenentatge automàtic per dissenyar noves olors i fragàncies. En un article publicat a la revista ‘PLOS One’, els investigadors exposen els resultats del seu darrer estudi, que empra aquesta tecnologia en un sentit que pot ser útil tant per a la indústria del perfum com, també, per a la de l’alimentació.

Un sentit essencial

L’olfacte és un dels sentits més bàsics de les espècies animals. El fan/fem servir per trobar menjar, fa que una possible parella els/ens agradi i també permet detectar la presència de diversos perills. En el cas dels humans, detectem les olors a través dels receptors que s’expressen a les nostres neurones olfactives. Aquestes impressions olfactives de diverses substàncies a les neurones estan relacionades amb les seves propietaats moleculars i també fisicoquímiques. És per això que es poden crear productes que tenen una olor concreta.

Els mètodes actuals prediuen la impressió olfactiva a partir de les característiques físicoquímiques dels productes, però aquest mètode no pot predir com es rebrà exactament, una condició indispensable a l’hora de crear olors noves. Per posar-hi remei, els investigadors han decidit resoldre el problema invers. En comptes d’intentar predir l’olor a partir de les dades moleculars, es preduien les característiques moleculars a partir de la impressió olfactiva. Això es pot fer amb un espectròmetre de masses normal i corrent i models d’aprenentatge automàtic.

Aquest esquema explica els elements essencials del sistema de generació de perfums amb aprenentatge automàtic | Tokyo Tech
Aquest esquema explica els elements essencials del sistema de generació de perfums amb aprenentatge automàtic | Tokyo Tech

Un generador d’olors personalitzat

El professor Takamichi Nakamoto, líder d’aquesta recerca, explica a la web de la seva universitat com es va fer servir un model que s’havia desenvolupat anteriorment per obtenir l’impressió olfactiva i, després, es va predir l’espectre de masses a partir de l’olor, fent servir un sistema basat en aquest però invers. Aquest mètode, que consideren molt senzill, permet preparar ràpidament la barreja d’olors predita i també pot establir quina és la proporció adient de cada component.

Gràcies a aquest sistema, es podrien tenir prediccions molt precises de les propietats fisicoquímiques de les barreges d’olors i també les proporcions de diversos productes que calen per preparar-les, obrint la porta a fabricar fragàncies personalitzades per a cada consumidor, és a dir, crear un perfum, fragància o aromatitzant amb l’olor exacta que desitgi.

Més notícies
Wikimedia Commons
Troben una possible explicació a la pèrdua d’olfacte a causa de la Covid
Es tractaria d'una disminució en l'activitat de les proteïnes dels receptors olfactius
Els gossos tenen un olfacte absolutament extraordinari i ara uns científics han esbrinat per què
Un nou descobriment explica per què els gossos tenen tan bon olfacte
Els seus cervells estan preparats per ensumar a un nivell sorprenent
Un sistema olfactori intel·ligent podria diagnosticar malalties per l’olor
Un nou avenç apropa el diagnòstic del Parkinson a través dels compostos que allibera la pell
El cervell de les llagostes pot servir per identificar 'l'olor' del càncers en humans | Universitat Estatal de Michigan
Les llagostes “ensumen” el càncer i fins i tot poden distingir el tipus
Una capacitat sorprenent podria ajudar a detectar aquestes malalties molt fàcilment i molt més aviat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa