MonPlaneta
Troben una possible explicació a la pèrdua d’olfacte a causa de la Covid
  • CA

Un equip d’investigadors nord-americans ha descobert una possible explicació a la pèrdua d’olfacte a causa de la Covid, un dels símptomes més característics i més persistents de la malaltia. Segons sembla, el virus redueix l’activitat dels receptors olfactius del nas, unes proteïnes encarregades de detectar les molècules que associem a les olors.

Els experiments han demostrat que la presència del virus a prop de les neurones del teixit olfactiu produeix un augment de les cèl·lules del sistema immunitari, que alliberen unes proteïnes anomenades citocines que canvien la seva activitat genètica malgrat que el virus no les pot infectar. El problema és que, mentre en altres indrets aquesta activitat desapareix ràpidament, allà on hi ha cèl·lules nervioses aquesta activitat continua i redueix la dels gens que creen els receptors olfactius.

Coronavirus | Flickr
Coronavirus | Flickr

Aquest descobriment, que ha estat explicat en un article a la revista ‘Cell’, també podria ajudar a explicar altres efectes de la Covid en cèl·lules nervioses, com ara els mals de cap, la dificultat per pensar o fins i tot la depressió. Aquesta, de fet, és la primera raó que es troba per a la pèrdua d’olfacte a la Covid-19 i també una possible explicació de per què el SARS-CoV-2, tot i que infecta menys de l’1% de les cèl·lules del cos, pot causar problemes tan greus en òrgans tan diferents.

Pel que fa a la pèrdua d’olfacte, és una de les característiques distintives de la malaltia i, tot i que normalment només dura unes setmanes, més d’un 10% dels pacients continuen tenint problemes que poden anar d’una disminució persistent d’aquest sentit fins a canvis en com es perceben les olors.

Anticossos al torrent sanguini | Pixabay
Anticossos al torrent sanguini | Pixabay

Els experiments que han aconseguit esbrinar què passa, i que s’han fet en hàmsters, han demostrat que l’olfacte depèn d’un equilibri molt fràgil en les interaccions genòmiques entre els cromosomes. Si l’olfacte desapareix quan el sistema immunològic rspon d’una determinada manera, aquest símptoma podria considerar-se una alerta primerenca que la Covid està afectant els teixits nerviosos i, per tant, trobar noves maneres de tractar-la.

Més notícies
 | Cristóbal Castro
Troben danys pulmonars ocults en persones amb Covid persistent
Ho indica un estudi pilot però caldrà més recerca per confirmar els resultats
Esprai nasal | Universitat de York
Investiguen si la vitamina A pot ajudar a recuperar l’olfacte després de la Covid
Una universitat d'Anglaterra està duent a terme uns tests que duraran dotze setmanes
Coronavirus | Flickr
Un nou descobriment obre la possibilitat de fer tests per detectar la Covid persistent
Algunes irregularitats a la sang podrien permetre identificar els qui la pateixen amb relativa facilitat
Metges de l'Hospital Clínic de Barcelona atenent pacients amb coronavirus | ACN
Fins a un 15% dels pacients amb Covid poden tenir símptomes mesos després de la infecció
Un informe d'ISGlobal alerta que poden desenvolupar problemes cardiorespiratoris, neurològics o fatiga

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa