MonPlaneta
Aconsegueixen transmetre energia per infraroigs a 30 metres de distància
  • CA

Carregar el nostre telèfon mòbil tan bon punt entrem a casa o a una botiga podria ser una realitat algun dia. En un article publicat a ‘Optics Express’, un equip d’investigadors de la Universitat Sejong, a Corea del Sud, ha anunciat que ha aconseguit transmetre energia per infraroigs a 30 metres de distància gràcies a un nou mètode de recàrrega làser. Així, amb aquest sistema, es podrien alimentar aparells electrònics sense cables i de manera segura, anant més enllà dels mòbils incloent, per exemple, sensors en llars, edificis i fàbriques.

Fent servir llum infraroja al laboratori, els científics han aconseguit transmetre 400mW a distàncies de fins a 30 metres, suficients per carregar sensors, i es podria desenvolupar la tecnologia per arribar a la demanda dels telèfons mòbils. A més, aquesta nova tecnologia ha superat alguns dels esculls que havien frenat intents semblants de crear carregadors sense cables, que impedien enviar prou energia de manera segura a distàncies superiors a un metre.

La tecnologia ha demostrat que funciona a una distància de fins a 30 metres | Universitat Sejong
La tecnologia ha demostrat que funciona a una distància de fins a 30 metres | Universitat Sejong

Un sistema automatitzat i segur

La solució ha estat l’optimització d’un mètode anomenat “càrrega làser distribuïda”. Si la majoria d’idees semblants requerien que el receptor fos en una estació de recàrrega o com a mínim que estigués quiet, aquest sistema permet autoalinear el làser amb l’aparell sense cap procés de seguiment, sempre i quan tots dos estiguin a la vista l’un de l’altra. A més, canvia automàticament a un mode de baixa potència en el moment en què alguna cosa, per exemple una persona, obstaculitza la visió.

El sistema funciona com un làser però en comptes de tenir els components òptics en un sol aparell, estan dividits en emissor i receptor. Quan tots dos estan a la vista de l’altre, es forma un ressonador òptic que permet enviar energia en forma de llum. Si un obstacle talla la línia de visió entre emissor i receptor, el sistema automàticament redueix la potència. A més, el sistema fa servir un ample de banda de la regió més segura de l’espectre, per tal de no ser un perill pels ulls ni per a la pell a la potència a què es fa servir.

Els investigadors volen millorar el funcionament d'aquest sistema per poder carregar diversos aparells alhora | Universitat Sejong
Els investigadors volen millorar el funcionament d’aquest sistema per poder carregar diversos aparells alhora | Universitat Sejong

Un invent molt prometedor

Fer servir un sistema com aquest per substituir cables elèctrics a les fàbriques podria resultar en un gran estalvi tant en recanvis com en manteniment. També podria ser molt útil en entorns on, per exemple, les connexions elèctriques poden causar interferències o fins i tot perill d’incendi. Així doncs, sabent que funciona, ara els investigadors volen continuar treballant per millorar-ne l’utilitat aconseguint, per exemple, que un sol emissor pugui carregar diversos receptors alhora.

Més notícies
La xarxa de recàrrega de vehicles elèctrics és una infraestructura essencial per a la mobilitat del futur | JCT 600
Un programa tria els millors llocs per als carregadors de cotxes elèctrics
El model pot solucionar de manera ràpida un repte que serà cada vegada més complicat
Un telèfon mòbil carregant-se a la velocitat habitual | Ivan Radic / Flickr
Un nou carregador pot omplir la bateria d’un mòbil en només 9 minuts
El prototip va ser presentat aquest dimarts al Mobile World Congress
Els components del primer carregador totalment inalàmbric | Universitat Aalto
Inventen un carregador sense fils que funciona amb diversos aparells alhora
L'aparell transmet energia amb un 90% d'eficiència en un radi de 20 centímetres i amb menys eficiència a mesura que s'augmenta la distància
L'entrada de l'edifici de Wallbox, a Barcelona | ACN
Presenten un carregador de vehicle elèctric capaç d’omplir la bateria en menys de 15 minuts
El model, que rep el nom d'Hypernova i és un invent català, es començarà a produir l'any 2023

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa