Els telèfons mòbils i les tauletes, tot i la facilitat que ens donen d’estar connectats a gairebé tot arreu en qualsevol moment, encara necesisten endolls o suports per carregar les bateries. Això podria canviar, però, ja que un equip de la universitat filandesa d’Aalto ha desenvolupat una nova tecnologia que podria dur una autèntica càrrega sense fils a aquests i molts altres aparells electrònics.

Els enginyers han presentat el nou carregador en un article a la revista ‘IEEE Transactions on Industrial Electronics’. La novetat més important és que s’estalvia haver de detectar els aparells i la seva posició per enviar-los energia mitjançant càmeres o sensors. En aquest cas, la nova tecnologia té un transmissor que crea canals de transferència d’energia en totes direccions, canviant-los automàticament quan detecta que els aparells s’estan movent i sense tenir-hi contacte directe, amb un rang d’acció força ampli. Actualment assoleix una eficiència molt alta, d’un 90%, a fins a 20 centímetres de distància, però continua funcionant, per bé que amb menys potència, si els aparells són més lluny.

Aquesta eficiència, però, anirà creixent a mesura que la tecnologia es perfeccioni, ja que ara depèn de la mida del transmissor i del receptor. Ara cal fer proves de seguretat per confirmar que els camps magnètics que genera el transmissor no són perillosos per als humans. El camp elèctric, però, que és considerat la causa principal de problemes per a les persones en aquest tipus d’aparells, és mínim, preciament perquè la tecnologia fa servir camps magnètics. Quan sigui segura, la tecnologia podria facilitar la vida de milions de persones que cada vegada depenen més dels aparells electrònics.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa