L’energia eòlica, la generada gràcies al vent, ha esdevingut la primera font d’electricitat del Regne Unit, la cinquena economia del món. Segons informa la BBC, citant investigadors de l’Imperia College de Londres, el primer trimestre de 2023 aquesta font d’energia renovable ha aconseguit superar el gas en generació total. Per si això fos poc, a més, el passat mes d’abril el Regne Unit també va superar el seu rècord en generació d’energia solar.
Neutralitat en carboni el 2035
Tot plegat mostra el camí ràpid de desplegament de les renovables en un estat que s’ha proposat que, el 2035, la seva generació d’electricitat sigui neutra en carboni. Tot i que encara hi ha alguns impediments que s’hauran de superar en els propers 12 anys, que el vent hagi superat el gas en la generació, arribant a una tercera part del total, és una fita molt important i que mostra l’èxit de les mesures preses pels diversos governs britànics durant els darrers anys.

L’energia eòlica marina lidera la generació
Una dada important és que, des que el 2015 es va pràcticament prohibir la instal·lació de nous parcs eòlics a terra ferma a Anglaterra, els parcs eòlics marins han crescut enormement i, a dia d’avui, suposen la majoria de la generació elèctrica provinent d’aquesta font. No obstant això, el primer ministre britànic Rishi Sunak va afirmar el desembre passat que relaxaria les restriccions dels parcs eòlics a terra, de manera que, durant els propers anys, podrien tornar a augmentar.
Tot plegat se suma a unes xifres que, vistes des de Catalunya, fan enveja: durant el primer trimestre de 2023, el 42% de l’electricitat del Regne Unit es va generar amb fons renovables, mentre que els combustibles fòssils han caigut fins a un 33%. No obstant això, i com informa la mateixa BBC, hi ha inversions enormes en energies verdes que es troben encallades per endarreriments en la construcció de les infraestructures necessàries per connectar-les a la xarxa.

Grans reptes pendents
Cal tenir en compte, a més, que l’electricitat és només un 18% de la demanda energètica del Regne Unit. Així, per exemple, el transport, les fàbriques i la calefacció del país continuen depenent d’altres fonts, majoritàriament els combustibles fòssils. Pel que fa a la calefacció, per exemple, la immensa majoria de llars britàniques fan servir calderes de gas, i el govern vol fomentar el pas a bombes de calor elèctriques per reduir, així, la contribució britànica a l’escalfament global.