MonPlaneta
El Regne Unit, una setmana sense obtenir energia del carbó per primer cop en 137 anys
Central tèrmica | Banjo (CC)

Per primera vegada des de 1882, quan es va posar en funcionament la primera central tèrmica de carbó del Regne Unit, el país ha estat tota una setmana sense cremar aquest combustible fòssil per obtenir energia, segons ha informat l’Operador de la Xarxa Elèctrica Nacional (ESO), que també ha explicat que l’objectiu de les autoritats britàniques és aconseguir generar energia sense emissions de carboni associades el 2025. Els generadors de carbó van estar aturats entre dos quarts de dues del primer de maig i fins aproximadament la mateixa hora del passat dia 8, i la intenció és que fets com aquests deixin de ser excepcionals i es converteixin en normals gràcies a la incorporació de les energies renovables a la xarxa elèctrica del Regne Unit.

L’objectiu de funcionar sense carbó durant una setmana, de fet, no s’hauria aconseguit sense una estratègia a llarg termini encaminada a augmentar l’ús d’energies netes de tot tipus. La més important de totes, per les característiques el país, és l’eòlic que, durant els caps de setmana, genera fins al 35% de tota l’electricitat que es consumeix al país. Això ha ajudat molt a reduir -i finalment a començar a eliminar- l’ús dels combustibles fòssils. Les directives europees també han tingut un paper important des del punt de vista de la rendibilitat: a finals d’aquest any, les centrals tèrmiques més antigues haurien d’incorporar millores molt substancials i, per tant, molt costoses, fent que la generació d’electricitat a través d’elles perdi interès.

Parc eòlic |

Durant aquesta setmana sense carbó, les energies renovables -eòlica, hidràulica, solar i biomassa- van generar un 23% de l’energia consumida al Regne Unit, mentre que el gas natural va aportar un 46% i l’energia nuclear, un 21%. Així doncs, les renovables han ocupat el lloc del carbó, cosa que es considera una gran passa endavant malgrat tota la feina pendent. El passat 2 de maig, el comitè de canvi climàtic del país va requerir al govern britànic que eliminés completament les emissions de gasos d’efecte hivernacle de cara a l’any 2050. L’objectiu actual, respecte les emissions de 1990, és d’un 80%, i fins l’any 2016 ja s’havien reduit un 42%.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa