MonPlaneta
Els tres països tropicals més grossos del món s’alien per salvar les selves

Els tres països amb les selves tropicals més grosses del món –el Brasil, la República Democràtica del Congo i Indonèsia– van formalitzar aquest dilluns un gran acord de cooperació per salvar els seus boscos. Després d’una dècada de converses, aquesta aliança s’ha convertit en realitat i mirarà de protegir aquestes grans extensions de les pressions a què les sotmet l’activitat humana i que les estan destruint a un ritme rapidíssim.

Uns ecosistemes claus per frenar l’escalfament global

La pèrdua d’aquests boscos tan densos, que són uns embornals de carboni importantíssims, entre d’altres coses, allibera gasos d’efecte hivernacle i posa encara més en perill l’equilibri climàtic de la Terra, especialment de les zones més properes. Aturar la desforestació i permetre que es recuperi, doncs, té molts avantatges importants.

Zona deforestada a l'Amazones  | André Dib
L’Amazònia duu anys sotmesa a una pressió enorme | André Dib

És per això que és tan rellevant que aquests tres països, que tenen el 52% dels boscos tropicals del món, hagin arribat a un acord que va ser anunciat just abans de la trobada del G-20, que va començar dimarts. Indonèsia i la República Democràtica del Congo estaven força preparats per formar aquesta aliança però, en el cas del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva havia de guanyar les eleccions de finals d’aquest mes d’octubre perquè, si Jair Bolsonaro repetia victòria, aquest pacte no hauria estat possible.

Proposen que els països pobres cobrin per protegir la biodiversitat

Ara aquests tres països, que tenen reptes molt semblants, poden actuar plegats. Durant la signatura del pacte, de fet, ja van apuntar que podrien cobrar pel manteniment d’aquests grans embornals de carboni en comptes de destruir-los per fer créixer les seves economies. De fet, van proposar negociar un “mecanisme de finançament sostenible” que ajudi no només a ells sinó a altres països en vies de desenvolupament a protegir la seva biodiversitat.

Més notícies
Mar d'Aral assequat (Kazakhstan)

L’escalfament global empeny les zones tropicals fins a límits inhabitables

Les creixents temperatures i humitat amenacen de condemnar a gran part de la població mundial a condicions letals
:  - Mobile
Bosc tropical

Els arbres dels tròpics moren cada cop més ràpid

L'escalfament global està tenint efectes molt importants en els boscos càlids i humids del planeta
:  - Mobile
El Gran Abuelo, a Xile, podria ser l'arbre més antic del món, amb gairebé 5.500 anys de vida | Wikimedia Commons

Un arbre de més de 5.000 anys podria ser el més antic del món

Situat a Xile, podria ser més vell que Matusalem, un arbre nord-americà fins ara considerat el més longeu
:  - Mobile
Selva nebulosa (o bosc de boira)

Els boscos tropicals augmenten la capacitat de capturar carboni de la Terra

Els ecosistemes terrestres han incrementat la seva capacitat d’absorbir CO2 en els últims 20 anys (1994-2014). És necessari protegir els boscos tropical, els que més l'han augmentat darrerament
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa