La sequera que pateix Kenya, la més llarga dels darrers quaranta anys, està causant la mort de centenars d’elefants, zebres i nyus, entre d’altres animals. Segons un informe fet públic pel ministeri de Turisme d’aquest país africà, els serveis de fauna han comptat, de moment, que la manca de pluges ha matat més de 200 elefants, més de 500 nyus, gairebé 400 zebres comunes, 51 búfals africans, 49 zebres de Grévy i 12 girafes, unes xifres que corresponen als darrers nou mesos.

Les principals reserves de fauna són les zones més afectades
Si la sequera a tota la Banya d’Àfrica, que ja fa quatre estacions plujoses seguides que dura, ha exposat 18 milions de persones a l’escassedat d’aliments no només a Kenya sinó també a Somàlia i Etiopia, entre d’altres, la fauna salvatge d’aquests països també l’està patint molt durament. Segons el mateix ministeri de Turisme kenyà, la falta de precipitacions ha assecat rius i praderies a moltes reserves d’animals. De fet, alguns dels indrets més afectats són precisament entre els parcs, reserves i zones de conservació més importants del país.

El canvi climàtic mata 20 cops més elefants que la caça furtiva
Per mirar d’ajudar a sobreviure aquests animals, s’estan cavant pous i s’està duent aigua a les zones afectades per tal que puguin subsistir. No obstant això, la situació és molt gren, especialment per a les espècies d’herbívors, que no tenen ni aigua ni menjar. En una entrevista concedida el passat més de juliol a la cadena britànica BBC, l’exministre de Fauna i Turisme del país, Najib Balala, fins i tot afirmar que els efectes del canvi climàtic ja causen 20 vegades més morts que la caça furtiva entre els aproximadament 36.000 elefants que queden al país.