L’orina podria ser la base d’una nova economia circular. Aquest és l’argument central d’un article publicat a ‘Ars Technica’ que proposa emprar aquest residu, ric en nitrogen i fòsfor, com a fertilitzant, contribuint alhora a descontaminar l’aigua i a augmentar la sostenibilitat ambiental.

Un problema que es pot convertir en riquesa

Quan són a l’aigua, el nitrogen i el fòsfor fan que algunes algues es reprodueixin en excés i facin que tant els ecosistemes marins i lacustres com la salut humana corrin perill. Segons l’article, el Rich Earth Institute, als Estats Units, afirma que la majoria d’aquests elements presents a les aigües residuals provenen de l’orina humana i que retirar-la eliminaria el 75% del nitrogen i el 55% del fòsfor de les plantes de tractament i, a més, permetria reutilitzar-los per fertilitzar sòls agrícoles.

Per fer-ho, és clar, caldria canviar alguns dels sistemes de tractament emprats actualment o, fins i tot, adaptar els nostres vàters perquè separessin els nostres residus sòlids i líquids. Abe Noe-Hays, cofundador de Rich Earth, explica que aquest sistema impediria directament que aquests nutrients arribessin a les aigües residuals. Quan seiem a la tassa, l’orina va a la part frontal mentre que la femta va a la del darrere, de manera que seria fàcil separar-les aprofitant al màxim les infraestructures actuals.

Els urinaris públics podrien ser una font perfecta d'orina que es podria processar fàcilment i reutilitzar com a fertilitzant | Daniel Lobo - Meón (Wikimedia Commons, CC BY 2.0)
Els urinaris públics podrien ser una font perfecta d’orina que es podria processar fàcilment i reutilitzar com a fertilitzant | Daniel Lobo – Meón (Wikimedia Commons, CC BY 2.0)

Sistemes de tractament senzills

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), després de sis mesos a temperatura ambient l’orina s’ha desinfectat prou com per ser emprada de nou. Si l’orina fos pura es podria fer servir directament, però provenint el cos humà es pot haver barrejat amb alguns patògens dels excrements. Tot i això, els bacteris de les canonades converteixen l’urea en amoníac i, en un contenidor, el pH augmenta i els elimina.

De fet, l’ús de l’orina com a fertilitzant no és res de nou, fins i tot en el cas de la humana, però per aprofitar-la a gran escala seria molt més útil concentrar-la, per exemple congelant-ne l’aigua, cosa que deixa els nutrients a part i permet que ocupin molt menys espai i permetria que uns hipotètics contenidors es buidessin cada més temps i fossin més fàcils de tractar, tal com han demostrat alguns experiments on ha participat el mateix cofundador de Rich Earth. A més hi ha altres alternatives, com ara la deshidratació, que permetria aprofitar les infraestructures actuals de tractament de fertilitzants químics.

Abocament d'aigües fecals a la badia de Palma, a Mallorca | Cedida
Abocament d’aigües fecals a les aigües de la badia de Palma, a Mallorca | Cedida

Beneficis pels humans i pel medi ambient

Si bé el tractament d’aigües va començar amb l’objectiu d’eliminar els residus i les malalties d’unes ciutats cada cop més grans, aquest mateix creixement fa que es creïn enormes quantitats de residus que han de ser eliminats de l’aigua abans de tornar-la als rius o al mar, cosa que, en alguns països, no es fa prou bé o directament causa que s’aboquin aigües brutes, que provoquen grans problemes en aquests ecosistemes.

Així, segons l’article, la separació de l’orina eliminaria molts problemes dels sistemes de tractament de residus i alhora crearia una font de riquesa allà on només hi havia inconvenients i despeses.

Més notícies
Imatge d'arxiu del festival de Glastonbury | Wikimedia Commons

L’orina del públic d’un festival omple un riu de restes de droga

Les concentracions de cocaïna i MDMA a l'aigua analitzada van augmentar moltíssim
:  - Mobile

El 72% de les empreses catalanes considera “urgent” la transició cap a l’economia circular

La protecció del medi ambient, la dependència de materials i la reputació corporativa, motivacions de les companyies
:  - Mobile
Gota d'aigua  | Terry Vlisidis a Unsplash

Un nou sistema pot dessalinitzar aigua fent servir només energia solar

El procediment també es pot aplicar al tractament d'aigües residuals i a l'esterilització d'equipament mèdic
:  - Mobile
Els castors podrien ajudar a restaurar el bon estat d'alguns ecosistemes malmesos pel canvi climàtic

Els castors poden mitigar alguns efectes del canvi climàtic

Les seves construccions refreden la temperatura dels rius i augmenten l'emmagatzematge d'aigua
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa