MonPlaneta
Inventen unes plaques solars més barates i fàcils de fabricar

Un nou tipus de plaques solars, més barates i fàcils de fabricar, podrien arribar ben aviat al mercat gràcies a un descobriment fet per investigadors de l’Imperial College de Londres (ICL), a Anglaterra. Aquesta innovació, que podria agilitzar molt la transició energètica, supera els dels grans inconvenients de les plaques de silici i també, sorprenentment, els de la perovskita, fins ara cridada a ser el material del futur.

Silici i perovskita, la clau de l’energia solar

Les plaques solars més habituals són de silici, un material estable i eficient però que resulta car de fabricar i que, a més, només pot prendre la forma de panells rígids. La perovskita, d’altra banda, s’han proposat com una alternativa perquè es poden fabricar plaques primes, lleugeres i flexibles amb una impressora, fent-les més barates. La seva eficiència i estabilitat, però, és inferior a la del silici, malgrat que darrerament s’han fet progressos molt importants.

Plaques solars  | Wikimedia Commons
El silici ha estat, tradicionalment, el material més comú per fer instal·lacions fotovoltaiques | Wikimedia Commons

Una millora enorme

La solució proposada pels investigadors de l’ICL, juntament amb la Universitat de la Ciutat de Hong Kong, és fer servir uns materials anomenats ferrocens. Afegint-los a les plaques solars de perovskita, la seva eficiència i estabilitat augmenta enormement, tal com expliquen els mateixos desenvolupadors en un article publicat a la revista ‘Science’. Aquest descobriment suposa una nova incorporació a la llista de materials i mètodes de fabricació innovadors per fer més barata la transició energètica i, a més, facilitar l’ús de plaques solars a pràcticament qualsevol lloc.

En aquest cas, unes plaques de perovskita eficients i estables podrien expandir enormement les aplicacions d’aquesta font d’energia. La perovskita, en aquest nou sistema, és la part que captura la llum de la placa, i els ferrocens faciliten el moviment dels electrons entre aquesta primera capa i les que hi ha després, millorant l’eficiència de la conversió de la llum en electricitat.

perovskita
La perovskita té l’avantatge que permet fabricar plaques solars amb una impressora i fer-les molt primes i flexibles

Resultats espectaculars

Les proves fetes fins ara han demostrat que, d’aquesta manera, es pot millorar l’eficiència de les plaques solars de perovskita fins a arribar a un 25%, una xifra semblant a les de les plaques solars de silici i superior al rècord que s’havia batut feia poc en aquesta categoria. A més, però, el ferrocè també funciona un altre problema, ja que millora l’adhesió de les capes de perovskita a la resta de la placa, incrementant-ne l’estabilitat.

A les proves fetes, l’eficiència d’aquestes plaques s’ha mantingut en més d’un 98% després de funcionar a la màxima potència durant 1.500 hores seguides, uns resultats que també posen aquest sistema en un nivell semblant al que exigeixen els estàndards internacionals de fabricació de cèl·lules fotovoltaiques de silici.

Cel·les solars de perovskita  | Oxford University Press
La investigació en plaques solars de perovskita ha avançat moltíssim durant els darrers anys | Oxford University Press

Podrien ser al mercat en un futur proper

Els investigadors darrere d’aquest gran avenç l’han patentat i esperen poder trobar qui les produeixi, començant a introduir la perovskita a gran escala al mercat. Mentrestant, però, continuen investigant i provant diversos dissenys amb ferrocens per intentar millorar encara més tant les prestacions com l’estabilitat de les seves plaques.

En qualsevol cas, aquest nou avenç posa encara una mica més a prop la popularització de la perovskita com a material per fer cèl·lules fotovoltaiques, una possibilitat de què ja fa anys que es parla però que, malgrat les grans sorpreses i descobriments que s’han fet, continua quedant sempre una mica massa lluny.

Més notícies
Les plaques solars primes són una oportunitat per expandir enormement aquesta tecnologia de generació d'energia | Wikimedia Commons

Nou rècord d’eficiència per a les plaques solars ultrafines

Ben aviat aquesta tecnologia podria superar les prestacions dels equips que es comercialitzen actualment
:  - Mobile
Una cèl·lula solar de perovskita | Rob Felt - Georgia Tech

Un gran avenç en la fabricació de plaques solars de baix cost també aconsegueix capturar CO2

Un equip d'enginyers ha creat una manera d'augmentar moltíssim la velocitat i l'eficiència de la perovskita i que, a més, captura diòxid de carboni
:  - Mobile
Cel·la de perovskita de mida A4

Un nou avenç acosta la possibilitat de cobrir finestres amb plaques solars transparents

Una millora substancial de l'eficiència de les cel·les de perovskita fa una passa de gegant en la multiplicació de la generació fotovoltaica
:  - Mobile
Mòdul de perovskita de mida A4

Aconsegueixen fabricar mòduls solars de perovskita sis cops més grans que fins ara

Científics de la Universitat de Swansea, a Anglaterra, aconsegueixen imprimir de la mida d'un full de paper A4 d'una manera senzilla i barata
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa