MonPlaneta
Aconsegueixen fabricar mòduls solars de perovskita sis cops més grans que fins ara

Un mòdul solar de perovskita de la mida d’un full de paper A4, pràcticament sis cops més gran que els mòduls de 10cm2 que es fabricaven fins ara, ha estat desenvolupat per un equip d’investigadors de la Universitat de Swansea, a Anglaterra, fent servir mètodes molt coneguts a la indústria de la impressió i que resulten no només senzills sinó, també, barats.

Aquest avenç és un pas més per a demostrar que les cèl·lules solars de perovskita no són només un camí prometedor al laboratori sinó que també ho poden ser a gran escala, un element clau perquè la indústria es bolqui en la seva producció.

La perovskita és, probablement, un dels materials en què s’està treballant més actualment en la investigació per augmentar l’eficiència i reduir els costos de l’energia solar. És més barat que el silici, el material amb què es fabriquen la immensa majoria de plaques solars, i la seva eficiència potencial és més gran que la d’aquest darrer material.

Els científics, de fet, estan investigant constantment per augmentar la seva capacitat de generació d’electricitat, publicant un rècord d’eficiència nou cada pocs mesos tot i que, de moment, encara no s’ha aconseguit superar la de les plaques de silici més noves. Es considera, però, que això és només qüestió de temps.

El secret de l’èxit dels investigadors de Swansea ha estat el procés d’impressió del mòdul. Per evitar els defectes associats a impressions d’aquesta mida, que podrien fer caure la seva eficiència per possibles problemes de connexió entre les cèl·lules, han fet servir una tècnica molt coneguda a la indústria de la impressió: el registre, que s’assegura que els patrons i les capes que conformen el mòdul estan perfectament alineats i que, per tant, la connexió entre les diferents cèl·lules és perfecta.

És per això que han aconseguit que els mòduls fossin tan grans sense que es perdés la seva eficiència a causa de petits defectes d’impressió. La fabricació d’aquests mòduls, a més, s’ha fet en condicions normals i amb aire, sense els processos de buit, molt cars, que requereix la fabricació de mòduls de silici. El futur de l’energia solar, doncs, podria ser una mica més a prop.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa