La quantitat de carboni que emmagatzema el plàncton anirà augmentant al llarg d’aquest segle seguint l’escalfament del món, segons un estudi elaborat per investigadors de la Universitat de Bristol i el Centre Nacional d’Oceanografia, a Anglaterra. En un article publicat a ‘PNAS’, els científics conclouen que els processos de captura de CO2 aniran augmentant i que el 2100 suposaran fins el 17% del total que atrapen els oceans, però no poden assegurar què pot passar a partir d’aleshores.
Els investigadors han fet servir els darrers models del Panell Internacional sobre el Canvi Climàtic (IPCC) per estudiar la coneguda com a “Bomba Biològica”, el procés pel qual el fitoplàncton captura carboni i, en morir, cau fins al fons de l’oceà, emmagatzemant-lo. A dia d’avui, la Bomba Biològica guarda el doble de CO2 del que hi ha a l’atmosfera. Així doncs, comprendre com funciona és essencial per saber com pot evolucionar el cicle del carboni en el futur.

La “Bomba Biològica”, un procés imprescindible
Quan el fitoplàncton mor i cau cap al fons del mar, travessa la zona mesopelàgica, entre 200 i 1.000 metres de profunditat, on la temperatura, la concentració d’oxigen i la presència de plàncton que se’n pugui alimentar determina quina quantitat arriba al fons, emmagatzemant el carboni del seu interior durant centenars o milers d’anys. Com que l’escalfament dels oceans alenteix la circulació, allarga el temps que aquest carboni passa al fons del mar.
L’estudi afirma que al llarg del segle XXI la quantitat de carboni capturat gràcies a la Bomba Biològica ha anat augmentant de manera constant però que, alhora, la quantitat de plàncton que s’enfonsa des de la superfície de l’aigua és cada vegada menor.

Un buit de coneixement que ens aboca a la incertesa
Per entendre millor per què passa això i predir millor la captura i emmagatzematge de carboni en el futur, cal entendre millor aquests processos, però a dia d’avui els models de l’IPCC no contemplen amb precisió què passa a la zona mesopelàgica i això causa una gran incertesa. En teoria, de fet, a partir del 2100 l’emmagatzematge de carboni mitjançant la Bomba Biològica podria aturar-se i començar a emetre CO2 a l’atmosfera, accelerant el canvi climàtic.
Així doncs, saber què passa en aquella regió del mar és d’una importància enorme per saber a què ens enfrontem i també quins efectes hi poden tenir les pressions a causa dels canvis ambientals, la pesca o fins i tot la mineria submarina. És per això que els responsables d’aquest estudi volen continuar treballant per esbrinar quins processos tenen més influència en la Bomba Biològica, per tal d’actualitzar el model del cicle del carboni oceànic i predir millor el futur.