MonPlaneta
Els boscos, claus per a la descarbonització i el desenvolupament sostenible
  • CA

Gestionar de manera adequada els boscos no només és important per la seva funció com a pulmó que absorbeix CO2 i per mantenir la biodiversitat que els habita sinó que, a més, poden ser essencials en la descarbonització de l’economia i el desenvolupament sostenible, generant tant fusta per a la construcció com biomassa per generar electricitat i calor. Aquest dilluns 21 de març, Dia Internacional dels Boscos, recordem que la valorització de residus forestals és molt important per garantir la seguretat dels boscos, evitant incendis, i per obtenir energia renovable i sostenible en entorns industrials locals.

La fusta, un material que hauria de tornar

D’una banda hi ha, és clar, l’aprofitament directe de la fusta. Catalunya, un dels països més boscosos d’Europa en relació a la seva superfície, continua fent servir molta menys fusta de la que podria per a la construcció. A més de reduir la densitat forestal i, per tant, la quantitat de combustible present als boscos en cas d’incendi, això permetria que els arbres tinguessin més aigua i, per tant, reduïria les sequeres i la facilitat amb què es cala foc.

La densitat dels boscos catalans té una relació directa amb el perill de patir grans incendis com el de la Ribera d'Ebre | Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació
La densitat dels boscos catalans té una relació directa amb el perill de patir grans incendis com el de la Ribera d’Ebre de 2019 | Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

No només això, però: la fusta, un material emprat tradicionalment per fer cases i edificis, també pot ser una alternativa local i sostenible, com també ho és diposar d’aquesta matèria primera a casa nostra per a altres activitats com ara l’ebenisteria o la torneria que, massa sovint, han d’importar-la de fora.

La biomassa, aprofitar i fer rendible la neteja del sotabosc

Un altre exemple són projectes com el que duu a terme el Conselh Generau d’Aran en col·laboració amb els ajuntaments i entitats municipals del territori, tal com recorda el Foro Industria y Energía a través d’una nota de premsa. Per tal d’impulsar l’economia verda, disminuïr la dependència dels combustibles fòssils i apostar per una energia més barata, renovable i amb menys emissions, s’han posat en funcionament accions que inclouen una nova estratègia forestal basada en l’aprofitament sostenible dels recursos i l’aposta per la bioeconomia i les energies renovables, a més de cuidar els boscos i diversificar l’economia de la zona.

La biomassa es pot tractar i aprofitar en diverses formes segons les necessitats

Així, el Conselh Generau és a punt d’inaugurar la nova caldera de biomassa de l’Hospital de la Val d’Aran, que serà alimentada per fusta dels boscos del territori i tractada al futur Centre Logístic de Biomassa que hi haurà a Les. L’estiu passat, de fet, ja es van recol·lectar 650m3 de fusta a la pista forestal de Tuca-Pontet, procedents d’arbres de menys de 28cm de diàmetre i que havian estat marcats seguint els estudis duts a terme per tècnics experts.

La Síndica d’Aran, Maria Vergés, afirma que la Vall “pot ser un model d’aplicació de l’economia circular per a altres zones, especialment a les fórmules per valoritzar els residus forestals, que són un recurs abundant i que hem de saber aprofitar”. A més, és clar, Vergés recorda que la biomassa no només és important per “generar energia” sinó “per mantenir els nostres boscos nets i prevenir l’inici i propagació dels incendis forestals que tants estralls causen a les economies locals”.

La caldera de biomassa de l'escola Anicet de Pagès i de Puig de Figueres | Diputació de Girona
Les calderes de biomassa són una alternativa sostenible cada vegada més emprada arreu del país | Diputació de Girona

Avantatges en el foment de la sostenibilitat

Per la seva banda, Raimon Argemí, vicepresident de l’Associació Espanyola per a la Promoció de la Cogeneració (COGEN), destaca al mateix comunicat del Foro Industria y Energía que l’aplicació d’aquests sistemes, que permeten obtenir electricitat i calor, pot ser un avenç tecnològic que afavoreixi i impulsi l’aprofitament de la biomassa. Per a ell, la cogeneració, amb “qualsevol combustible renovable”, és “una oportunitat excel·lent per a la descarbonització de les indústries intensives en calor”. A dia d’avui, recorda, hi ha diverses tecnologies de cogeneració amb biomassa que permeten aplicar aquest sistema de generació en capacitats, tipus de biomassa i condicions d’entrega de calor molt diferents.

El responsable de COGEN, però, es lamenta de la necessitat d’un marc regulatori clar que permeti garantir les inversions necessàries i contempli incentius per a la recuperació de residus. Així, “la propera subhasta de capacitat de cogeneració”, que es farà les properes setmanes, pot ser una ocasió “excel·lent” per a les indústries que volen reduir els costos de producció, desvincular-se del mercat energètic i descarbonitzar la seva activitat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa