MonPlaneta
Les papallones monarca experimenten una recuperació increïble
  • CA

Les papallones monarca, unes de les més espectaculars del món i també unes de les més amenaçades, han experimentat una recuperació inesperada i increïble, segons informen diverses organitzacions mediambientals i les autoritats de Mèxic. Amb un augment de les seves poblacions d’aproximadament un 35%, això podria ser un senyal que s’estan adaptant al canvi climàtic, que les estava afectant moltíssim i contribuint al seu declivi.

Una espècie migratòria greument amenaçada

Habitualment, les papallones monarca volen milers de quilòmetres quan arriba l’hivern, fugint del fred del Canadà i el nord dels Estats Units per passar l’hivern a Mèxic. Va ser durant aquesta estació que les autoritats del país van registrar uns augments inesperats de la seva presència als boscos després d’anys de xifres molt preocupants. Els boscos on viuen estan sent destruits per diverses raons i això, juntament amb el canvi climàtic, havia reduit molt els seus números.

Un exemplar de papallona monarca | Pxhere
Un exemplar de papallona monarca | Pxhere

Un problema especialment greu és la desaparició de les asclèpies, de què s’alimenten les seves erugues, a causa del desenvolupament urbà i de l’ocupació de zones per conreus, a més dels incendis forestals, les onades de calor i les sequeres que, a més, les afecten directament, ja que la temperatura és el seu principal indicador per saber quan és moment de migrar o de reproduir-se.

Una petita esperança

Així doncs, és possible que aquesta notícia vulgui dir que les papallones estan començant a adaptar-se a aquests episodis extrems, una esperança per a la seva supervivència. Tot i que és molt difícil saber què passarà durant els propers anys i dècades, podria ser que la seva situació hagués deixat de ser tan greu. Si es protegissin els ecosistemes on viuen, tant dels efectes del canvi climàtic com dels impactes humans més directes, encara es podria aconseguir ajudar a sobreviure una de les espècies de papallones més espectaculars del planeta.

Més notícies
Els espais naturals metropolitans són una gran reserva natural de papallones
Les platges metropolitanes són una reserva inesperada de papallones
L'Observatori Metropolità de Papallones apunta que la vegetació dunar pot ajudar a la conservació d'algunes espècies
Les abelles són les més conegudes d'entre tots els pol·linitzadors | Laura Roquer Beni
Cultivar faves beneficia tant els pol·linitzadors com la producció agrícola
Un estudi aprofundeix en el comportament i els factors que afecten les abelles
Pixabay
La pol·lució confón abelles i papallones i redueix la pol·linització
Alguns contaminants comuns els impedeixen ensumar bé les flors
El parc del Turonet
Un estudi participatiu observa 2.579 papallones de 29 espècies als parcs i platges metropolitans
Aquest és el principal indicador de l’estudi “Anàlisi de la gestió sostenible dels prats florits”, que ha realitzat l’AMB juntament amb el CREAF i l’IERMB

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa