En el tercer informe del seu programa de seguiment, l’Observatori Metropolità de Papallones (mBMS) ha revelat, inesperadament, que les platges metropolitanes no només tenen papallones sinó que en tenen de diferents que els parcs i que, per tant, són una reserva d’algunes espècies. Així, per exemple, espècies que als parcs no són dominants, a les platges abunden, i per això aquests espais són tan importants per a la conservació de la biodiversitat.

Uns ecosistemes claus

El director del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), Joan Pino, afirma en un comunicat que se sap “molt poca cosa” de les comunitat de papallones de les platges i que, per tant, l’informe del mBMS és especialment interessant. Les condicions ambientals, recorda, són “molt extremes”, i hi creix una vegetació “particular” que només pot acollir algunes espècies de papallona. És el fet que aquestes espècies siguin més abundants en aquests espais que els fa ser una “peça clau” en la conservació i que, per tant, cal cuidar.

A l’informe, que recull els resultats de la temporada 2021, es veu com els 50 voluntaris del mBMS han comptat 2.205 papallones de 40 espècies als parcs i platges estudiats, un 20% de les espècies presents al nostre país. Pel que fa a aquesta temporada, el director de l’estudi, Joan Marull, afirma que ha començat “fluixa” a causa de les temperatures però que les pluges i les temperatures suaus que venen fan esperar “un maig potent”. Enguany, l’mBMS s’amplia a cinc parcs més, fins a un total de 26 espais entre parcs i platges, impulsat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona, l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona i el CREAF.

Dunes a la platja de Castelldefels, un dels ecosistemes observats per a l'estudi | Robert Ramos / AMB
Dunes a la platja de Castelldefels, un dels ecosistemes observats per a l’estudi | Robert Ramos / AMB

Grans diferències entre parcs i platges

A les platges s’han identificat 17 espècies de papallona. Les més abundants són la blaveta comuna (Polyommatus icarus), que també és molt abundant als parcs, seguida de la migradora dels cards (Vanessa cardui) i de la safranera de l’alfals (Colias crocea), aquestes dues molt més dominants a les platges que no pas als parcs. El tipus de dominància i les espècies distingeix molt els parcs de les platges. Si als primers 10 espècies concentren gairebé el 75% d’observacions, a les platges 5 espècies en concentren gairebé el 85%. Pel que fa als 17 parcs metropolitans, les papallones més abundants són la blanqueta de la col (Pieris rapae), la blaveta comuna (Polyommatus icarus) i la barrinadora del gerani (Cacyreus marshalli), aquesta darrera una espècie invasora relativament recent.

Els resultats destaquen com d’important és la vegetació de platges i dunes costaneres pel manteniment de les papallones, i se sumen a moltes altres dades que en deixen molt clara la importància com a “àrea d’especial concentració de biodiversitat” que cal mantenir i millorar, com explica Jordi Bordanove, coordinador de Serveis de Promoció i Conservació de l’AMB.

Pel que fa als parcs, l’informe no deixa lloc a cap dubte: els prats sotmesos a poques segues, sense regar i sense herbicides i fitosanitaris tenen més biodiversitat de papallones que no pas els tradicionals dormats de gespa o prats negats. D’acord amb això, l’AMB continua afavorint els prats florits, conscients dels benenficis per a la biodiversitat i els serveis ecosistèmics associats. A més, contribueixen a la millora paisatgística i fan els parcs més resilients a plagues i sequeres.

Més notícies
Les abelles són les més conegudes d'entre tots els pol·linitzadors  | Laura Roquer Beni

Cultivar faves beneficia tant els pol·linitzadors com la producció agrícola

Un estudi aprofundeix en el comportament i els factors que afecten les abelles
:  - Mobile
La pol·lució és responsable de milions de morts cada any i escurça l'esperança de vida

El 99% de la humanitat respira aire de mala qualitat, segons l’OMS

Els vehicles, les centrals tèrmiques, la indústria, l'agricultura i la pols del desert, entre els principals causants
:  - Mobile
El Parc del Torrent de la Font i del Turó de l'Enric, a Badalona | AMB

Els espais naturals metropolitans: ecologia, salut i patrimoni

Les actuacions de l'AMB a parcs, rius i platges han permès recuperar zones verdes per millorar la biodiversitat i la vida de les persones
:  - Mobile
Les abelles són les més conegudes d'entre tots els pol·linitzadors

La Comissió Europea destaca la necessitat de mesures urgents per protegir els pol·linitzadors

Són essencials per al funcionament dels ecosistemes, la seguretat alimentària, els medicaments i el benestar
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa