MonPlaneta
L’estiu de 2021 va ser el més càlid de la història d’Europa
  • CA

L’any 2021 va dur al continent europeu l’estiu més càlid de la seva història, segons va afirmar el Servei Copèrnic de Canvi Climàtic de la Unió Europea en el seu darrer informe, que es va publicar divendres passat. Així, segons els investigadors que l’han elaborat, i les dades recollides per Copèrnic, les temperatures de l’estiu de l’any passat van ser 1ºC més altes que la mitjana dels estius de les darreres tres dècades.

Representació artística d'un dels Sentinel 6 orbitant la Terra
Representació artística d’un dels satèl·lits Sentinel 6 orbitant la Terra | Agència Espacial Europea

Dades molt preocupants

Aquestes temperatures tan altes, és clar, van afectar la salut de les persones i també van ser un contribuent importantíssim als enormes incendis forestals que va patir el continent, i que van afectar especialment Turquia i Grècia però també Sibèria, molt més al nord. A més aquestes mateixes temperatures també van augmentar la probabilitat de precipitacions intenses com les que, el juliol de 2021, van produir les terribles inundacions que van devastar Bèlgica i Alemanya.

L’informe també explica que aquest estiu extremadament càlid va arribar després d’una primavera lleugerament més freda que la mitjana, fent arribar al continent onades de calor dures i llargues i rècords de temperatures com el que es va registrar l’agost de l’any passat a l’illa de Sicília, on els termòmetres van arribar a marcar 48,8ºC. La tendència, doncs, sembla que és innegablement clara, no només a Europa sinó a tot el planeta, que continua escalfant-se.

Calor | calor

Canvis en la temperatura del mar i la força del vent

L’informe, però, no s’atura amb les temperatures a terra ferma sinó que també inclou dades sobre altres indicadors. Les temperatures a la superfície del mar, per exemple, van ser les més altes des de com a mínim 1992, si més no a l’est del Mediterrani i a algunes parts del mar Bàltic.

A més, la velocitat del vent a Europa occidental i central va caure als nivells més baixos registrats des de 1979 com a míni. Això, és clar, va suposar un problema, ja que va reduir el potencial de generació amb energia eòlica, un dels cavalls de batalla de la UE a l’hora de deixar de dependre dels combustibles fòssil per obtenir electricitat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa