MonPlaneta
El món superarà els 1,5ºC d’escalfament però encara es pot tornar a refredar
  • CA

El món no podrà evitar superar els 1,5ºC d’escalfament respecte els nivells preindustrials ni tan sols si es complissin els compromisos de reducció d’emissions actuals. Així doncs, l’objectiu de l’Acord de París de 2015 és pràcticament mort, però no obstant això encara es podria tornar a refredar el planeta. Aquesta és la conclusió més important d’un informe elaborat per diverses institucions nord-americanes que ha estat publicat a ‘Nature Climate Change’ i que, a més, recorda que si ho volem aconseguir s’ha d’accelerar la descarbonització.

Els 1,5ºC s’assoliran durant les properes dues dècades

Segons el document, fet públic durant la cimera climàtica COP27 que s’està celebrant a Xarm el-Xeikh (Egipte), l’augment de les temperatures d’1,5ºC respecte els nivells preindustrials s’assolirà durant les properes dues dècades i se superarà, però amb una acció ràpida es podria tornar a posar per sota dels límits establerts ara fa set anys.

La cimera COP27 ha estat criticada pels desplaçaments en avió privat de molts dels seus assistents | Nacions Unides
La cimera COP27 està tenint lloc a Egipte en aquests moments | Nacions Unides

Cada moment que passem per sobre d’això, però, empitjorarà els efectes del canvi climàtic i fer-ho durant massa temps podria tenir “conseqüències adverses i irreversibles pels sistemes naturals i humans”, segons Gokul Iyer, un dels autors de l’estudi. Així doncs, caldran objectius més ambiciosos i que es compleixin més ràpidament, amb la col·laboració de tots els autors per evitar un desastre de grans proporcions.

27 escenaris de descarbonització possibles

Com que els objectius de la COP26 de 2021 no permeten mantenir-nos per sota dels 1,5ºC, l’equip s’ha centrat en la superació i en com aconseguir tornar a refredar el planeta fins a posar-nos dins dels límits que es consideren tolerables. És per això que han creat 27 escenaris possibles, amb nivells d’ambició diferents pel que fa a la descarbonització, i veure què passaria en cada cas.

Energies renovables | Departament de Territori i Sostenibilitat
L’expansió de les energies renovables és clau per aturar el camí que duu ara mateix el planeta | Departament de Territori i Sostenibilitat

En els supòsits més ambiciosos, amb objectius més grossos i que es compleixen més ràpid, es veu clarament com les reduccions ràpides de les emissions podrien fer que s’arribés a zero l’any 2057. Uns escenaris on hi hauria transformacions veloces del sistema energètic global amb un gran creixement no només de les renovables i de les tecnologies de captura i emmagatzematge de carboni sinó, també, de l’energia nuclear.

Una possibilitat que encara és al nostre abast

Si es continuen complint els objectius actuals dels països, en canvi, seguint una descarbonització mínima del 2% anual, els nivells d’emissions de carboni no arribarien a zero ni tan sols a finals del segle XXI. Així doncs, la situació és clara i, per bé que els escenaris més optimistes semblin poc realistes, són un exemple clar de quin és el millor camí a seguir, el que permetria que, tot i que se superessin fins i tot els 1,7ºC d’escalfament global, la situació es revertís fins a tornar per sota del límit d’1,5ºC.

Més notícies
Les energies solar i eòlica han evitat que la inflació a la Unió Europea fos encara més salvatge
La Unió Europea bat el seu rècord de producció solar i eòlica
La crisi del gas rus ha empès aquestes renovables fins el 24% del 'mix' elèctric
El sector dels combustibles fòssils ha desembarcat a la COP27 per defensar els seus interessos
Els ‘lobbies’ dels combustibles fòssils inunden la COP27
El número de delegats de la indústria s'ha disparat i són gairebé 650
La selva amazònica al Perú
Un estudi prediu el col·lapse de la civilització el 2050 si no s’atura el canvi climàtic
L'escalfament global podria abocar la Humanitat al caos si no es prenen mesures urgents i de manera immediata
La instal·lació de renovables va ràpid però “molt menys” del que cal
L'Agència Internacional de l'Energia adverteix que cal accelerar molt més la transició si es volen complir els objectius climàtics

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa