MonPlaneta
Els ‘lobbies’ dels combustibles fòssils inunden la COP27
  • CA

Els delegats de la indústria dels combustibles fòssils que s’han desplaçat a la cimera climàtica COP27 s’ha disparat fins arribar a gairebé 650. Un augment d’un 25% en la presència d’assistents provinents d’aquests ‘lobbies’ (grups de pressió), segons un informe del grup Global Witness que està fent el seguiment de quantes persones de les 35.000 persones que s’han desplaçat a la trobada de Xarm el-Xeikh ho han per defensar els interessos de les indústries del carbó, el gas i el petroli.

Segons les dades, els 636 delegats del sector són més que la xifra combinada dels que han enviat a la COP27 els 10 països que més durament pateixen els impactes del canvi climàtic. Una situació preocupant tenint en compte les intencions i el gran poder que poden exercir les empreses del carbó, el gas i el petroli a l’hora de modular els debats que tenen lloc a la cimera.

La cimera COP26, a Glasgow (Escòcia) | Europa Press
Els delegats de les indústries dels combustibles fòssils han augmentat notablement respecte l’any passat | Europa Press

L’organitzador de la CoP28 envia 70 ‘lobbistes’

Molts d’aquests delegats enviats per fer pressió a favor dels combustibles fòssils formen part de delegacions nacionals. Així, per exemple, Rússia en té 33 de les 150 persones que formen el grup que ha enviat a la cimera. Però potser el cas més significatiu és el dels Emirats Àrabs Units, que organitzaran la cimera COP28 l’any vinent. Dels seus 1.070 delegats, la xifra més alta de tots els països que han anat a la trobada, 70 tenen connexions amb la indústria dels combustibles fòssils.

Alguns països africans volen explotar el seu petroli

El cap de l’Organització de Països Africans Productors de Petroli, Omar Faruk Ibrahim, va explicar la presència dels lobbies a les cimeres del clima en declaracions fetes a la BBC durant la cimera COP27, que es va celebrar l’any passat a Glasgow. “Si no ets a la taula, seràs al menú”, va afirmar, reconeixent obertament que l’objectiu d’aquests delegats és influenciar els negociadors perquè donin suport a les intencions del seu sector.

En el cas d’Àfrica, el sector del petroli i el gas vol poder explotar les reserves que s’han descobert al continent perquè, entre d’altres raons, no consideren just que se’ls prohibeixi fer-ho després d’haver estat negligits durant dècades. Cada cop hi ha més països africans que defensen el seu dret d’extreure petroli i fer-lo servir per desenvolupar-se i reforçar les seves economies a través de l’exportació. No obstant això, hi ha delegats que continuen tenint molt clara quina és la situació real. Com ha declarat el nigerià Phillip Jakpor a la BBC, “si vols combatre la malària no convides els mosquits“.

Més notícies
El secretari general de l'ONU, António Guterres, va participar en la inauguració de la cimera climàtica COP27 celebrada a Egipte | UNFCCC/Kiara Worth
Ultimàtum del secretari general de l’ONU a la COP27: “Cooperar o morir”
António Guterres crida els participants a crear un Pacte de Solidaritat Climàtica i a taxar les petrolieres pels danys causats
Les persones més riques del món són responsables d'una quantitat desorbitada d'emissions de gasos d'efecte hivernacle | Pxhere
Un multimilionari emet un milió de cops més CO2 que una persona normal
Això conclou un estudi d'Oxfam després d'analitzar les inversions de 125 de les persones més riques del món
Tuvalu està desapareixent sota l'oceà Pacífic però no es pensa rendir | UNDP Climate (CC BY-NC 2.0)
Tuvalu combatrà el canvi climàtic fins el dia que el mar se l’empassi
El seu primer ministre, Kausea Natano, compareixerà avui davant dels líders mundials a la COP27
El secretari general de l'ONU, António Guterres, entrevistat pel canal de notícies de la BBC
L’ONU avisa que sense acció urgent contra el canvi climàtic “estem condemnats”
El secretari general, António Guterres, exigeix que el clima sigui una prioritat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa