MonPlaneta
L’erupció del Vesubi va ser tan forta que va convertir el cervell d’una víctima en vidre

La calor generada per la famosa erupció del volcà Vesubi, a l’actual Nàpols, l’any 79, va ser tan intensa que el cervell d’una de les seves víctimes es va convertir en vidre, segons ha anunciat un equip de científics de la Universitat Frederic II de la mateixa ciutat italiana. L’erupció va destruir dues poblacions, la més famosa de les quals és Pompeia, i va causar la mort de milers de persones, moltes de les quals van quedar sepultades sota les roques i la cendra, que va conservar-ho tot com una instantània del moment en què la catàstrofe es va abatre sobre elles.

A un d’aquests pobles, Herculà, que també va quedar enterrat sota els materials expulsats pel Vesubi, un equip d’investigadors va descobrir un cadàver durant la dècada dels seixanta que, ara, ha estat analitzat en detall. Els resultats del treball, publicats a la revista ‘New England Journal of Medicine’, indiquen que una sèrie de fragments, d’una matèria negra i semblant al vidre i que van ser extrets de l’interior del crani de la víctima, són les restes del seu cervell, que van quedar vitrificats a causa de les altíssimes temperatures assolides durant l’erupció.

El port d'Herculà
El port d’Herculà

El procés de vitrificació es produeix quan un material es crema a una temperatura molt alta i després es refreda ràpidament, convertint-lo en cristalls. En aquest sentit, que un òrgan intern com un cervell pateixi aquest procés i quedi conservat d’aquesta manera és extremadament rar. De fet, és la primera vegada que es troben unes restes com aquestes, que corresponen a un home d’entre vint i trenta anys que va ser trobat en un terra de fusta i cobert de centra volcànica.

Segons els experts, l’erupció devia matar-lo instantàniament, ja que les anàlisis de la fusta del seu voltant indiquen que la temperatura màxima a què es va arribar en aquell punt era de 520ºC, suficients com per encendre el greix corporal i evaporar els teixits tous just abans que la temperatura tornés a baixar, deixant part del cervell convertida en vidre.

L’erupció del Vesubi va fer que la població d’Herculà, com Pompeia, quedés sepultada pel flux de lava, els fragments de roca escopits pel volcà, la cendra i els gasos de l’interior del volcà, que va carbonitzar i preservar tant alguns edificis com els cossos dels ciutadans que no van poder fugir.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa