MonPlaneta
El casquet de gel de Grenlàndia es podria reduir a la meitat l’any 3000
  • CA

A causa de l’escalfament global provocat pels humans, el casquet de gel de Grenlàndia, a l’Àrtic, podria acabar fent pujar diversos metres el nivell del mar durant els propers segles, ja que la meitat del seu volum es podria fondre. No obstant això, reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle podria frenar aquest escenari que, tot i que a llarg termini, podria ser veritablement catastròfic.

La pujada del nivell del mar és un dels molts efectes de l’escalfament global, i la fusió de les glaceres i les barreres de gel del nostre planeta n’es un dels principals contribuents. Si les aigües pugen, els indrets on ara viuen milions de persones podrien esdevenir inhabitables, creant una catàstrofe sense precedents. Així doncs, saber com pot evolucionar això a molt llarg termini és un element crucial per planificar el nostre futur.

L'atol de Malé, capital de les Maldives | Shahee Ilyas (CC)
L’atol de Malé, capital de les Maldives, un dels indrets que la pujada del nivell del mar pot fer desaparèixer | Shahee Ilyas (CC)

En un article publicat a la revista ‘Journal of Glaciology’, dos investigadors de l’Institut de Ciències de Baixes Temperatures de la Universitat de Hokkaido, al Japó, van dur a terme una simulació per veure quins efectes tindria l’escalfamament global del segle XXI en els 900 anys següents d’evolució de les masses de gel de Grenlàndia. El model emprat fa servir les darreres tecnologies i compta amb les dades més completes de què es disposen.

Dos camins que no tenen res a veure

El càlcul d’evolució de les masses de gel es va fer seguint dues projeccions diferents: una que suposa que no fem res per reduir les emissions, i una que suposa una reducció de la contribució a l’escalfament global. En tots dos casos, després del 2100 es considera que el clima es manté estable. La diferència és enorme: si a la primera l’any 3000 el mar podria haver pujat més de tres metres i mig només per la fusió a Grenlàndia, en l’altre el màxim que pujaria serien 40 centímetres.

L’estudi, doncs, posa clarament de manifest com el canvi climàtic del segle XXI continuarà afectant Grenlàndia d’aquí pràcticament mil anys i que les pitjors conseqüències podrien trigar segles a arribar però ho acabaran fent. També demostra, però, que les nostres accions per evitar aquest escenari catastròfic poden tenir efectes molt grans i que, pel bé del futur, hauriem de mirar de reduir aquesta contribució a la pujada del nivell del mar tant com encara poguem.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa