MonPlaneta
La meitat de les glaceres del món estan condemnades i no hi podem fer res
  • CA

La meitat de glaceres de la Terra podrien estar condemnades i no podrem fer res per evitar-ho, segons un nou informe publicat a la revista ‘Science’ i fruit d’un estudi liderat per la Universitat Carnegie Mellon (Estats Units). Segons les conclusions d’aquest treball, que ha avaluat diversos escenaris possibles, fins i tot si frenem l’escalfament global totes aquestes glaceres desapareixeran abans que s’acabi el segle XXI.

Així doncs, les glaceres perdran més gel i contribuïran més a la pujada del nivell del mar del que es pensava fins ara, pel que afirma aquest darrer estudi. A dia d’avui, a més, les més de 215.000 glaceres que hi ha al món són una font d’aigua de boca per a gairebé 2.000 milions de persones. La seva desaparició, per tant, podria ser catastròfica tant per a l’abastiment mundial d’aigua com per a les comunitats que viuen a les zones costaneres.

El campament base de l'Everest està situat sobre una glacera cada cop menys estable | Wikimedia Commons
El campament base de l’Everest està situat sobre una glacera cada cop menys estable | Wikimedia Commons

Un problema greu però difícil d’estudiar

Fa molt de temps que se sap que l’escalfament global és una amenaça molt greu per a les glaceres del món, però la seva resposta davant de diferents escenaris de canvi climàtic ha estat difícil d’estudiar, si més no a nivell global, perquè era molt complicat obtenir dades que donessin una visió de conjunt. Les millores en les imatges per satèl·lit, però, han ajudat moltíssim a que, ara, els científics puguin fer estimacions de com evolucionarà cada glacera de manera individual.

És gràcies a aquestes noves dades que els investigadors han pogut predir quin pot ser el destí de les glaceres del món –excloent les de Grenlàndia i l’Antàrtida– durant els propers 80 anys en diversos escenaris d’escalfament global: 1,5ºC, 2ºC, 3ºC i 4ºC per sobre dels nivells preindustrials.

Els estius als Alps són cada cop més càlids i acabaran fent desaparèixer les glaceres | Domini Públic
Els estius als Alps són cada cop més càlids i acabaran fent desaparèixer les glaceres | Domini Públic

Conclusions força clares en tots els supòsits

Els resultats dels models apunten que, si la Terra s’escalfés 4ºC, les glaceres perdrien un 41% de la seva massa d’aquí a finals de segle però que, fins i tot si s’assolís l’objectiu de mantenir l’escalfament en 1,5ºC, fins a la meitat de glaceres podrien desaparèixer igualment. El curs actual dels esdeveniments, a més, apunta a un augment d’entre 2,1ºC i 2,9ºC el 2100, cosa que faria desaparèixer gairebé totes les glaceres d’Europa Central i l’oest d’Amèrica del Nord, entre d’altres.

Pel que fa a la pujada del nivell del mar que causaria la fusió d’aquestes glaceres, els investigadors calculen que un escalfament d’1,5ºC faria pujar les aigües uns 9 centímetres mentre que, si l’escalfament fos de 4ºC, pujaria gairebé 15,5cm. Així doncs, i tot i els efectes inevitables de l’escalfament global, és clar que frenar-lo pot tenir impactes molt importants a l’hora d’evitar-ne les conseqüències més greus.

Més notícies
Les glaceres que cobreixen l'Antàrtida van aparèixer, majoritàriament, fa 34 milions d'anys. No obstant això, les primeres són molt més antigues
La Terra ha tingut glaceres ininterrompudament durant 60 milions d’anys
Fins ara es creia que tot el planeta havia estat massa càlid fins fa 'només' 34 milions d'anys
Colle Gnifetti, d'on s'han extret les columnes de gel | AGU
El gel de les glaceres europees mostra la història del continent
La prosperitat i les amenaces del Vell Continent han quedat reflectits a les seves glaceres
La glacera Jakobshavn vista des d'un avió de la NASA
Les glaceres van ser fonamentals en el final de la penúltima Edat de Gel
Van tenir un paper molt important en l'escalfament global, canviant la circulació de l'aigua dels oceans
Aquesta imatge dels Alps és la que espera en el futur, quan les glaceres hagin desaparegut del tot | Domini Públic
Àfrica perdrà totes les seves glaceres abans del 2050
Ja no hi ha res a fer i no serà, ni de lluny, l'única zona del planeta que perdrà el seu gel perpetu

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa