La meitat de glaceres de la Terra podrien estar condemnades i no podrem fer res per evitar-ho, segons un nou informe publicat a la revista ‘Science’ i fruit d’un estudi liderat per la Universitat Carnegie Mellon (Estats Units). Segons les conclusions d’aquest treball, que ha avaluat diversos escenaris possibles, fins i tot si frenem l’escalfament global totes aquestes glaceres desapareixeran abans que s’acabi el segle XXI.
Així doncs, les glaceres perdran més gel i contribuïran més a la pujada del nivell del mar del que es pensava fins ara, pel que afirma aquest darrer estudi. A dia d’avui, a més, les més de 215.000 glaceres que hi ha al món són una font d’aigua de boca per a gairebé 2.000 milions de persones. La seva desaparició, per tant, podria ser catastròfica tant per a l’abastiment mundial d’aigua com per a les comunitats que viuen a les zones costaneres.

Un problema greu però difícil d’estudiar
Fa molt de temps que se sap que l’escalfament global és una amenaça molt greu per a les glaceres del món, però la seva resposta davant de diferents escenaris de canvi climàtic ha estat difícil d’estudiar, si més no a nivell global, perquè era molt complicat obtenir dades que donessin una visió de conjunt. Les millores en les imatges per satèl·lit, però, han ajudat moltíssim a que, ara, els científics puguin fer estimacions de com evolucionarà cada glacera de manera individual.
És gràcies a aquestes noves dades que els investigadors han pogut predir quin pot ser el destí de les glaceres del món –excloent les de Grenlàndia i l’Antàrtida– durant els propers 80 anys en diversos escenaris d’escalfament global: 1,5ºC, 2ºC, 3ºC i 4ºC per sobre dels nivells preindustrials.

Conclusions força clares en tots els supòsits
Els resultats dels models apunten que, si la Terra s’escalfés 4ºC, les glaceres perdrien un 41% de la seva massa d’aquí a finals de segle però que, fins i tot si s’assolís l’objectiu de mantenir l’escalfament en 1,5ºC, fins a la meitat de glaceres podrien desaparèixer igualment. El curs actual dels esdeveniments, a més, apunta a un augment d’entre 2,1ºC i 2,9ºC el 2100, cosa que faria desaparèixer gairebé totes les glaceres d’Europa Central i l’oest d’Amèrica del Nord, entre d’altres.
Pel que fa a la pujada del nivell del mar que causaria la fusió d’aquestes glaceres, els investigadors calculen que un escalfament d’1,5ºC faria pujar les aigües uns 9 centímetres mentre que, si l’escalfament fos de 4ºC, pujaria gairebé 15,5cm. Així doncs, i tot i els efectes inevitables de l’escalfament global, és clar que frenar-lo pot tenir impactes molt importants a l’hora d’evitar-ne les conseqüències més greus.