La regió mediterrània és la segona més afectada per l’emergència climàtica. Així ho afirma un estudi realitzat per MedECC, on el grup d’experts sobre el canvi climàtic a la Mediterrània revela una de les dades més importants en aquest sentit. Només l’Àrtic pateix més aquesta crisi, i és que la regió s’està escalfant un 20% més que la mitjana del planeta. En aquest sentit, Medcities, a través d’un comunicat, afirma que els ajuntaments són claus per aconseguir els objectius de sostenibilitat i resiliència que marquen, entre d’altres, les Nacions Unides.
Primera assistència de Medcities a la COP
Aqusta organització, nascuda a Barcelona el 1991 i que promou el desenvolupament sostenible, la mitigació de la crisi climàtica i la igualtat econòmica i social al Mediterrani, ha format part per primer cop de les cimeres climàtiques a la COP27, que es va celebrar la setmana passada a Xarm el-Xeikh (Egipte). El seu secretari general, Josep Canals, va comparèixer a tres conferències, exposant, precisament, el paper dels governs locals en la lluita conta l’emergència climàtica.

Fomentant la col·laboració entre ciutats
Com a ens internacional, Medcities actua als tres continents a les ribes de la Mediterrània i ha creat una xarxa de setanta ajuntaments. Funciona com un pont entre municipis, governs estatals i altres entitats internacionals. Al cap i a la fi, els governs locals són els qui han d’aplicar les mesures dictades pels estats i els governs regionals. Les ciutats, “treballen juntes i col·laboren a través de Medcities”, va dir Canals, per trobar “solucions als reptes i amenaces” de la crisi climàtica.
Aquesta xarxa, va afirmar, és “part clau de la solució” per complir l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible. És per això que Medcities ofereix eines als ajuntaments, basant-se en “la col·laboració i el coneixement compartit” perquè s’ajudin entre ells i millorar les seves ciutats i viles. Gran part de la transformació passa per la gestió de les subvencions europees en matèria de sostenibilitat, i Medicities els dóna suport per identificar i executar projectes estratègics perquè puguin optar a aquests fons.

Projectes de resiliència i sostenibilitat
Així, per exemple, ha col·laborat en el pla de tractament de residus de Tunis per crear un sistema de recollida de deixalles i infraestructures com ara plantes de compostatge, amb la participació de l’Àrea Metropoliana de Barcelona. També ha pres part al projecte InCircle, que va implementar un programa pilot d’economia i turisme circular a Palma, instal·lant 42 fonts a punts turístics per fomentar el consum d’aigua filtrada, de la xarxa i de la reducció d’ampolles de plàstic, que es xifra en més de 400.000. Un altre exemple és el projecte Urban Transports Community d’Irbid, a Jordània, on es va impulsar el redisseny de la mobilitat per pacificar un dels principals eixos de trànsit motoritzat de la zona i potenciar-ne el desenvolupament socioeconòmic i com a eix cívic i de vianants.
Propera parada, el Parlament
Aquestes experiències, expliquen des de Medcities, han fet de l’associació un referent a la Mediterrània. Ara, miren a una data propera, el 28 de novembre, Dia de la Mediterrània. D’aquí poc, l’entitat preveu una compareixença al Parlament de Catalunya, amb el mateix Josep Canals, per parlar de tot allò que han après i les recomanacions que han extret de les experiències d’enguany. Així, als diputats se’ls exposaran qüestions sobre mobilitat sostenible, protecció de la biodiversitat, l’economia blava o el turisme circular.