MonPlaneta
La Mediterrània és la segona regió més afectada del món pel canvi climàtic
  • CA

La regió mediterrània és la segona més afectada per l’emergència climàtica. Així ho afirma un estudi realitzat per MedECC, on el grup d’experts sobre el canvi climàtic a la Mediterrània revela una de les dades més importants en aquest sentit. Només l’Àrtic pateix més aquesta crisi, i és que la regió s’està escalfant un 20% més que la mitjana del planeta. En aquest sentit, Medcities, a través d’un comunicat, afirma que els ajuntaments són claus per aconseguir els objectius de sostenibilitat i resiliència que marquen, entre d’altres, les Nacions Unides.

Primera assistència de Medcities a la COP

Aqusta organització, nascuda a Barcelona el 1991 i que promou el desenvolupament sostenible, la mitigació de la crisi climàtica i la igualtat econòmica i social al Mediterrani, ha format part per primer cop de les cimeres climàtiques a la COP27, que es va celebrar la setmana passada a Xarm el-Xeikh (Egipte). El seu secretari general, Josep Canals, va comparèixer a tres conferències, exposant, precisament, el paper dels governs locals en la lluita conta l’emergència climàtica.

Les pluges a la regió mediterrània s'estan reduint i concentrant cada cop més | Wikimedia Commons
Les pluges a la regió mediterrània s’estan reduint i concentrant cada cop més | Wikimedia Commons

Fomentant la col·laboració entre ciutats

Com a ens internacional, Medcities actua als tres continents a les ribes de la Mediterrània i ha creat una xarxa de setanta ajuntaments. Funciona com un pont entre municipis, governs estatals i altres entitats internacionals. Al cap i a la fi, els governs locals són els qui han d’aplicar les mesures dictades pels estats i els governs regionals. Les ciutats, “treballen juntes i col·laboren a través de Medcities”, va dir Canals, per trobar “solucions als reptes i amenaces” de la crisi climàtica.

Aquesta xarxa, va afirmar, és “part clau de la solució” per complir l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible. És per això que Medcities ofereix eines als ajuntaments, basant-se en “la col·laboració i el coneixement compartit” perquè s’ajudin entre ells i millorar les seves ciutats i viles. Gran part de la transformació passa per la gestió de les subvencions europees en matèria de sostenibilitat, i Medicities els dóna suport per identificar i executar projectes estratègics perquè puguin optar a aquests fons.

Tunis és una de les ciutats que ha posat en marxa projectes per millorar la seva sostenibilitat | Medcities
Tunis és una de les ciutats que ha posat en marxa projectes per millorar la seva sostenibilitat | Medcities

Projectes de resiliència i sostenibilitat

Així, per exemple, ha col·laborat en el pla de tractament de residus de Tunis per crear un sistema de recollida de deixalles i infraestructures com ara plantes de compostatge, amb la participació de l’Àrea Metropoliana de Barcelona. També ha pres part al projecte InCircle, que va implementar un programa pilot d’economia i turisme circular a Palma, instal·lant 42 fonts a punts turístics per fomentar el consum d’aigua filtrada, de la xarxa i de la reducció d’ampolles de plàstic, que es xifra en més de 400.000. Un altre exemple és el projecte Urban Transports Community d’Irbid, a Jordània, on es va impulsar el redisseny de la mobilitat per pacificar un dels principals eixos de trànsit motoritzat de la zona i potenciar-ne el desenvolupament socioeconòmic i com a eix cívic i de vianants.

Propera parada, el Parlament

Aquestes experiències, expliquen des de Medcities, han fet de l’associació un referent a la Mediterrània. Ara, miren a una data propera, el 28 de novembre, Dia de la Mediterrània. D’aquí poc, l’entitat preveu una compareixença al Parlament de Catalunya, amb el mateix Josep Canals, per parlar de tot allò que han après i les recomanacions que han extret de les experiències d’enguany. Així, als diputats se’ls exposaran qüestions sobre mobilitat sostenible, protecció de la biodiversitat, l’economia blava o el turisme circular.

Més notícies
Platja de Port de la Selva
El turisme és darrere del 80% de la brossa de les costes mediterrànies
Un estudi de l'ICTA-UAB alerta que el turisme és el principal responsable de la brossa marina que s'acumula a les platges de les illes de la Mediterrània a l'estiu
La regió mediterrània | Agència Espacial Europea
Els darrers set anys han estat els més càlids des que hi ha registres
Així ho afirmen les dades recollides pel projecte Copèrnic de la Comissió Europea i l'Agència Espacial Europea
Acte de l'Euroregió a Montpelier / Cedida
L’Euroregió impulsa un observatori de la contaminació per plàstics al mar
L'objectiu és crear un front comú per combatre aquest problema mediambiental
Els microplàstics estan presents a tot arreu
El fons del Mediterrani té les concentracions de microplàstics més altes que s’han vist mai
Un estudi de la Universitat de Manchester hi ha trobat fins a 1,9 milions de trossos per metre quadrat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa