MonPlaneta
El turisme és darrere del 80% de la brossa de les costes mediterrànies
  • CA

L’ombra del turisme i els seus efectes és molt llarga i arriba fins a les costes mediterrànies. La investigació de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) mostra com l’activitat turística durant l’estiu a les platges és responsable de fins al 80% de les escombraries marines que s’acumulen i generen grans quantitats de microplàstics a causa de la fragmentació d’articles de major grandària. La recerca ha estat publicada recentment a la revista Scientific Reports.

Investigadors adverteixen de l’impacte del model de turisme actual a les illes de la Mediterrània sobre la producció de brossa marina a les platges, i aconsellen aprofitar la situació generada per la pandèmia per la Covid19 per replantejar un nou model més sostenible, segons es recull en el comunicat de la universitat.

La regió mediterrània és una de les més turístiques a escala mundial i per extensió de les més afectades per la contaminació que genera el sector. Durant les temporades d’estiu les illes mediterrànies multipliquen la seva població i moltes localitats depenen d’aquesta activitat per sobreviure econòmicament. Tot i així no hi ha un equilibri entre les necessitats econòmiques i les ambientals.

L’estudi exposa que, durant l’estiu, les platges més freqüentades acumulen una mitjana de 330 articles per cada 1.000m2 de platja per dia, 5,7 vegades més que en temporada baixa. Això representa un residu cada tres passes. El 65% de les escombraries marines que s’acumulen a les platges està formada per burilles, palletes o llaunes de begudes.

Aquestes dades poden augmentar fins a un 80% si s’inclouen els microplàstics més grans, ja que els articles de plàstic abandonats es fragmenten sota els efectes combinats de la irradiació solar i la fricció amb la sorra, accelerada per l’alt volum de visitants. Extrapolats a totes les illes de la Mediterrània, els resultats mostren que els visitants podrien ser responsables de l’acumulació de més de 40 milions d’articles al dia durant el pic turístic de juliol i agost.

Però aquesta no és una batalla perduda, els investigadors subratllen que en 2019 i després de la implementació de diverses campanyes de conscienciació ciutadana, els resultats van mostrar una disminució de més del 50% dels residus associats als visitants. L’efectivitat de les polítiques implantades i el replantejament del model turístic arran de la crisi del coronavirus es presenten com una oportunitat per revertir una situació que ofega la salut de la Mediterrània.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa