MonPlaneta
La central nuclear més grossa d’Ucraïna està “fora de control”

El director general de l’Agència Internacional de l’Energia Atòmica (IAEA), Rafael Mariano Grossi, afirma que la situació a la central nuclear més grossa d’Ucraïna, la de Zaporíjia, està “fora de control”. D’ençà que va ser ocupada per Rússia a principis del mes de març, la situació s’ha anat tornant cada vegada més perillosa, i Grossi demana a tots dos països que permetin ben aviat que un grup d’experts s’hi desplaci per evitar un accident nuclear.

“S’han violat tots els principis de seguretat nuclear”

En una entrevista amb l’agència Associated Press, Grossi afirma que “s’han violat tots els principis de seguretat nuclear” i que el risc que es corre és “extremadament seriós i extremadament greu i perillós”. En mans russes des de les primeres fases de la invasió russa d’Ucraïna, el director general de la IAEA recorda que, ja al principi del conflicte, hi va haver bombardeigs que no van tenir en compte la integritat física de la central, i que la central continua enmig d’una zona de guerra.

La central nuclear de Zaporíjia, a Ucraïna, abans de la invasió russa | Wikimedia Commons
La central nuclear de Zaporíjia, a Ucraïna, abans de la invasió russa | Wikimedia Commons

La situació a l’interior de Zaporíjia, creu, és encara més estranya i “paradoxal” perquè, tot i l’ocupació russa, les operacions continuen sent dutes a terme pel seu personal ucraïnès habitual. L’IAEA ha tingut dificultats per contactar amb aquests operadors que, sota vigilància russa, podrien estar sotmesos a molta tensió i fins i tot a violència, segons Grossi, i que no és segur que rebin tot l’equipament i els recanvis que necessiten.

“Coses que mai no haurien de passar”

“Quan ho ajuntes tot, tens una llista de coses que mai no haurien de passar a cap central nuclear”, resum el director general de l’IAEA, i per això insisteix a poder desplaçar un equip a la central per “fer una avaluació de seguretat, fer reparacions i ajudar tal com vam fer a Txernòbil”.

La central nuclear de Txernòbil vista des de la ciutat de Prípiat | Wikimedia Commons
La central nuclear de Txernòbil vista des de la ciutat de Prípiat, zona que va ser ocupada breument per les tropes russes | Wikimedia Commons

L’exemple de Txernòbil

L’esment de la central que el 1986 va patir el pitjor accident nuclear de la història no només fa referència al perill que es corre a Zaporíjia, on hi ha 15 reactors nuclears, sinó també al fet que, després que la zona d’exclusió de Txernòbil fos escenari de combats, que van veure com Rússia ocupava la central i després la tornava a Ucraïna, el mateix Grossi va visitar les instal·lacions, que es trobaven en una situació delicada però que han rebut una missió d’ajuda de l’IAEA que ha estat “molt, molt exitosa”.

De la mateixa manera, Grossi vol que Rússia i Ucraïna cooperin per donar la protecció necessària a un equip que es desplaci a Zaporíjia. “Seria un dissuasor per a cap acte de violència contra la central”, ha dit. “Ho demano com a servidor públic internacional, com a cap d’una organització internacional, demano a tots dos bàndols que deixin que aquesta missió tingui lloc”.

Més notícies
La destil·leria que fa els licors 'Atomik' a Txernòbil presenta nous productes enmig de la invasió russa | Chernobyl Spirit Company

La destil·leria de Txernòbil desafia la invasió russa i treu nous productes

Els beneficis obtinguts ajudaran els desplaçats per la guerra
:  - Mobile
El reactor número 4 de la central nuclear de Txernòbil  | Wikimedia Commons

Els efectes de la radiació de Txernòbil no han passat als fills concebuts després de l’accident

El primer estudi genètic dels fills dels netejadors no ha detectat cap mutació causada pels danys a l'ADN dels pares
:  - Mobile
Una guerra nuclear tindria conseqüències terribles pel clima i els ecosistemes de la Terra i, és clar, també per a nosaltres

Què passaria si demà comencés una guerra nuclear?

Un equip d'investigadors explica quin seria l'impacte global del conflicte
:  - Mobile
Rússia ha dut a Ucraïna llançadores de míssils termobàrics, una arma enormement destructiva | Wikimedia Commons

Bombes termobàriques, la devastadora alternativa russa als caps nuclears

Aquestes armes d'enorme poder destructiu tenen un abast de fins a quatre quilòmetres
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa