El director general de l’Agència Internacional de l’Energia Atòmica (IAEA), Rafael Mariano Grossi, afirma que la situació a la central nuclear més grossa d’Ucraïna, la de Zaporíjia, està “fora de control”. D’ençà que va ser ocupada per Rússia a principis del mes de març, la situació s’ha anat tornant cada vegada més perillosa, i Grossi demana a tots dos països que permetin ben aviat que un grup d’experts s’hi desplaci per evitar un accident nuclear.
“S’han violat tots els principis de seguretat nuclear”
En una entrevista amb l’agència Associated Press, Grossi afirma que “s’han violat tots els principis de seguretat nuclear” i que el risc que es corre és “extremadament seriós i extremadament greu i perillós”. En mans russes des de les primeres fases de la invasió russa d’Ucraïna, el director general de la IAEA recorda que, ja al principi del conflicte, hi va haver bombardeigs que no van tenir en compte la integritat física de la central, i que la central continua enmig d’una zona de guerra.

La situació a l’interior de Zaporíjia, creu, és encara més estranya i “paradoxal” perquè, tot i l’ocupació russa, les operacions continuen sent dutes a terme pel seu personal ucraïnès habitual. L’IAEA ha tingut dificultats per contactar amb aquests operadors que, sota vigilància russa, podrien estar sotmesos a molta tensió i fins i tot a violència, segons Grossi, i que no és segur que rebin tot l’equipament i els recanvis que necessiten.
“Coses que mai no haurien de passar”
“Quan ho ajuntes tot, tens una llista de coses que mai no haurien de passar a cap central nuclear”, resum el director general de l’IAEA, i per això insisteix a poder desplaçar un equip a la central per “fer una avaluació de seguretat, fer reparacions i ajudar tal com vam fer a Txernòbil”.

L’exemple de Txernòbil
L’esment de la central que el 1986 va patir el pitjor accident nuclear de la història no només fa referència al perill que es corre a Zaporíjia, on hi ha 15 reactors nuclears, sinó també al fet que, després que la zona d’exclusió de Txernòbil fos escenari de combats, que van veure com Rússia ocupava la central i després la tornava a Ucraïna, el mateix Grossi va visitar les instal·lacions, que es trobaven en una situació delicada però que han rebut una missió d’ajuda de l’IAEA que ha estat “molt, molt exitosa”.
De la mateixa manera, Grossi vol que Rússia i Ucraïna cooperin per donar la protecció necessària a un equip que es desplaci a Zaporíjia. “Seria un dissuasor per a cap acte de violència contra la central”, ha dit. “Ho demano com a servidor públic internacional, com a cap d’una organització internacional, demano a tots dos bàndols que deixin que aquesta missió tingui lloc”.