La destil·leria ucraïnesa Chernobyl Spirit Company, que produeix els licors ‘Atomik’ amb la producció dels conreus de la zona d’exclusió de la central nuclear del mateix nom, desafia la invasió russa que ha ocupat la regió. Segons ha anunciat l’empresa, posaran a la venda dos productes nous, els beneficis dels quals es destinaran a ajudar els refugiats a causa de la guerra.

Els licors ‘Atomik’ són la iniciativa d’un equip de científics que treballa a la zona d’exclusió de Txernòbil | Chernobyl Spirit Company

Una petita esperança enmig de la desolació

L’empresa va néixer a partir de la idea d’uns científics que estudiaven els conreus de la zona d’exclusió i que, un dia, van decidir fer servir el gra que els sobrava per produir alcohol. L’objectiu era comprovar que, tot i que les plantes fossin lleugerament radioactives, els licors resultats eren exactament iguals que la resta.

D’ençà de la seva posada a la venda, els beneficis s’han fet servir per ajudar les comunitats emprobrides de la regió. A més, han permès que les poblacions de zones contaminades puguin vendre part de la producció de la seva terra, donant una mica d’esperança a una regió que, després de l’accident nuclear de 1986, va quedar gairebé abandonada.

La producció d”Atomik’ és una de les poques fonts d’ingressos amb què compten els agricultors de la regió de Txernòbil | Chernobyl Spirit Company

Una nova amenaça

La invasió russa, és clar, ho ha trastocat tot, ja que Txernòbil forma part de les zones controlades per les tropes de Vladímir Putin. Això no només va causar un augment de la radiació a causa de la pols aixecada pels vehicles russos i els combats sinó que, també, ha provocat alguns incendis i, fa pocs dies, els soldats russos van saquejar i destruir un laboratori que controlava la contaminació. El futur d’aquesta i d’altres centrals nuclears davant la guerra, de fet, preocupa tant els ucraïnesos com la resta dels europeus i, fins i tot, el mateixos russos.

No obstant això, els científics han decidit plantar cara i crear nous productes que, a més, ajudin els desplaçats per la guerra. Malgrat tot, és clar, el futur de la Chernobyl Spirit Company no és gens clar. Si durant la propera collita el conflicte encara no s’ha acabat, podria haver-se d’aturar indefinidament. Mentrestant, però, l’empresa i els seus licors ‘Atomik’ continuaran intentant ajudar els habitants de la zona.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa