MonPlaneta
James Lovelock, creador de la hipòtesi Gaia, mor el dia que feia 103 anys
  • CA

El creador de la hipòtesi Gaia, James Lovelock, va morir aquest dimarts en el dia del seu 103è aniversari. Considerat un dels pioners de l’ecologisme i un dels científics ambientals més importants del segle XX, Lovelock va morir envoltat de la seva família a Dorset, Anglaterra, on feia anys que vivia.

En un comunicat, la seva família ha explicat que se’l coneixia per ser “un científic pioner, un profeta del clima i formulador de la Teoria Gaia” i que, a més, era “un espòs adorable i un pare meravellós”, amb una curiositat “infinita”, un sentit de l’humor “incorregible” i una gran passió per la natura. La seva mort, afirmen, ha estat a conseqüència d’una caiguda que va patir a principis d’any, que li va debilitar molt la salut. Fins aleshores, tot i tenir 102 anys, duia una vida normal i fins i tot feia llargues caminades.

James Lovelock va proposar la hipòtesi Gaia, una visió de la Terra com un gran organisme format per sistemes interconnectats, que ha estat molt influent | Wikimedia Commons
James Lovelock va proposar la hipòtesi Gaia, una visió de la Terra com un gran organisme format per sistemes interconnectats, que ha estat molt influent | Wikimedia Commons

Una hipòtesi fonamental en la nostra comprensió de la Terra

Lovelock va formular la hipòtesi Gaia, que ha estat molt debatuda, el 1969. “Tinc la sospita que la Terra es comporta com un ésser viu gegantí”, va dir, obrint la porta a una teoria que es considera fonamental per entendre com de complexos són els sistemes del nostre planeta i la seva interrelació, un element importantíssim de la ciència dels nostres dies, especialment la que estudia el clima.

No va ser fins fa poques dècades, però, que se’l va començar a prendre seriosament, i fa deu anys que el Museu de la Ciència de Londres li va dedicar una exposició on es mostrava la seva tasca de pioner i divulgador en la defensa del medi ambient i del clima. No obstant això, va continuar sent polèmic, fins i tot en les seves crítiques a una part de l’ecologisme que considerava que s’havia “convertit en una religió”, cosa que anava totalment en contra de la seva posició com a científic, i en la seva defensa de l’energia nuclear com a possible solució a les emissions de gasos d’efecte hivernacle Lovelock, doncs, va continuar sent polèmic fins el final de la seva vida.

Més notícies
Els abellerols han nidificat a una pedrera del sud d'Anglaterra | RSPB
El canvi climàtic empeny uns ocells nord-africans fins al sud d’Anglaterra
Els abellerols són una espècie típica del sud d'Europa però que cada cop nidifica més al nord
Els huracans són enormes generadors de vent i pluja, tan grans que són clarament visibles des de l'espai | NASA Johnson
El canvi climàtic està reduint els huracans a tots els oceans menys un
El número total d'huracans, tifons i ciclons es va reduir en un 13% durant el segle XX
Nova Orleans després del pas de l'huracà Katrina | D.P.
L’ajuda necessària per pal·liar desastres climàtics puja un 800% en 20 anys
Els països donants no estan a l'alçada d'aquesta acceleració dels efectes de la crisi, segons un informe d'Oxfam
Als Estats Units alguns van culpar la comunitat LGBTQ+ de l'huracà Katrina, que consideraven un càstig diví
El canvi climàtic pot fomentar la violència per sexe, gènere o orientació
Ho indica un estudi que ha analitzat casos de desastres meteorològics de les darreres dues dècades

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa