Un estudi publicat a la revista ‘Nature Climate Change’ revela que, al llarg del segle XX, el canvi climàtic va fer que el número d’huracans, tifons i ciclons arreu del món baixés un 13%. Una caiguda que ha afectat tots els oceans del planeta excepte un, l’Atlàntic Nord, on el número d’aquest tipus de tempestes ha augmentat a mesura que el planeta s’escalfava.
Un buit impossible d’omplir
Aquest treball és, probablement, la panoràmica més gran que s’ha fet mai sobre aquests fenòmens meteorològics extrems, fruit de dècades d’investigacions per mirar de reconstruir una sèrie històrica que, abans dels satèl·lits, resulta gairebé impossible d’obtenir. Al cap i a la fi, quan es produïen al mig del mar, si ningú no els veia és com si no haguessin existit.
Que el número d’aquestes grans tempestes que es produeixen cada any sigui menor, però, no vol dir que siguin menys perilloses, més aviat al contrari. Els darrers estudis apunten a que la seva virulència, també a causa de l’escalfament global, va en augment. A més, també cal tenir en compte que la meteorologia no és afectada només pel canvi climàtic sinó també amb la pol·lució i, segons assegura un estudi recent, el nostre èxit en reduir-la ha causat un repunt.

Entendre el passat per predir el futur
Sembla que els huracans, tifons o ciclons, que es compten entre els desastres naturals que causen pèrdues personals i econòmiques més grans, cada vegada tenen condicions menys propícies per a la seva formació però que, quan ho fan, tenen molta més energia gràcies a una atmosfera més càlida.
Poder demostrar tot això en base a dades històriques, però, ha estat complicat justament per la falta d’aquestes dades. Per pal·liar aquest problema, s’han fet servir diverses metodologies i l’emprada aquí, en aquest sentit, és una altra peça del trencaclosques, una nova forma de tirar enrere i recrear el passat.
Tot i la dificultat de fer-ho, i la diversitat de factors que poden augmentar o reduir la probabilitat que es formin huracans, ciclons o tifons, poder mirar enrere és importantíssim per poder fer estimacions de quins canvis es poden produir en el futur, tal com s’estan fent amb altres aspectes com per exemple les precipitacions.