MonPlaneta
El canvi climàtic està reduint els huracans a tots els oceans menys un

Un estudi publicat a la revista ‘Nature Climate Change’ revela que, al llarg del segle XX, el canvi climàtic va fer que el número d’huracans, tifons i ciclons arreu del món baixés un 13%. Una caiguda que ha afectat tots els oceans del planeta excepte un, l’Atlàntic Nord, on el número d’aquest tipus de tempestes ha augmentat a mesura que el planeta s’escalfava.

Un buit impossible d’omplir

Aquest treball és, probablement, la panoràmica més gran que s’ha fet mai sobre aquests fenòmens meteorològics extrems, fruit de dècades d’investigacions per mirar de reconstruir una sèrie històrica que, abans dels satèl·lits, resulta gairebé impossible d’obtenir. Al cap i a la fi, quan es produïen al mig del mar, si ningú no els veia és com si no haguessin existit.

Que el número d’aquestes grans tempestes que es produeixen cada any sigui menor, però, no vol dir que siguin menys perilloses, més aviat al contrari. Els darrers estudis apunten a que la seva virulència, també a causa de l’escalfament global, va en augment. A més, també cal tenir en compte que la meteorologia no és afectada només pel canvi climàtic sinó també amb la pol·lució i, segons assegura un estudi recent, el nostre èxit en reduir-la ha causat un repunt.

Els huracans són fenòmens meterològics terriblement destructius | Pixnio
Els huracans són fenòmens meterològics terriblement destructius | Pixnio

Entendre el passat per predir el futur

Sembla que els huracans, tifons o ciclons, que es compten entre els desastres naturals que causen pèrdues personals i econòmiques més grans, cada vegada tenen condicions menys propícies per a la seva formació però que, quan ho fan, tenen molta més energia gràcies a una atmosfera més càlida.

Poder demostrar tot això en base a dades històriques, però, ha estat complicat justament per la falta d’aquestes dades. Per pal·liar aquest problema, s’han fet servir diverses metodologies i l’emprada aquí, en aquest sentit, és una altra peça del trencaclosques, una nova forma de tirar enrere i recrear el passat.

Tot i la dificultat de fer-ho, i la diversitat de factors que poden augmentar o reduir la probabilitat que es formin huracans, ciclons o tifons, poder mirar enrere és importantíssim per poder fer estimacions de quins canvis es poden produir en el futur, tal com s’estan fent amb altres aspectes com per exemple les precipitacions.

Més notícies
Els oceans de la Terra vistos des de l'espai | Pxhere

Anuncien la creació d’un sistema d’avís mundial de desastres meteorològics

L'ONU afirma que estarà operatiu d'aquí a cinc anys
Un home caminant per l'aigua a la ciutat inundada de Bad Neuenahr-Ahrweiler (Renània-Palatinat) | ACN

Els desastres meteorològics s’han multiplicat per cinc en els darrers cinquanta anys

Els científics apunten al canvi climàtic com a responsable i avisen que la tendència pot continuar

Protegir les ciutats dels desastres naturals, una tasca clau pel nostre futur

El Programa de Perfils de Ciutats Resilients de les Nacions Unides, amb seu a Barcelona, analitza els riscos que corren les urbs de tot el món i ajuda els governs locals a encarar-los.
Les inundacions a molts punts de l'est d'Austràlia han estat les pitjors que es recorden | Ajuntament de Brisbane

El canvi climàtic duu pluges i inundacions mai vistes a l’est d’Austràlia

Els 790 litres per metre quadrat que han caigut en només una setmana ja han causat gairebé una desena de morts

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa