La quantitat de diners que calen per ajudar les comunitats que pateixen desastres relacionats amb la meteorologia ha pujat més d’un 800% durant els darrers 20 anys a causa de l’acceleració del canvi climàtic, segons un nou informe fet públic per Oxfam. A més, el document denuncia que els estats donants d’aquesta ajuda estan perdent la cursa i cada cop hi ha més diferència entre els diners que fan falta i els diners de què es disposa.
Unes pèrdues econòmiques aterridores
L’any 2021, els esdeveniments meteorològics extrems van costar aproximadament 329.000 milions de dòlars, la tercera xifra més alta de la història i, el que és més preocupant, gairebé el doble de l’ajuda total que els països rics van donar als més pobres. Si entre 2000 i 2002 les Nacions Unides necessitaven uns 1.600 milions de dòlars anuals per a projectes humanitaris després d’esdeveniments meteorològics extrems, entre 2019 i 2021 la mitjana va ser de 15.500 milions, un augment de més del 800%.

Els més vulnerables sempre són els més afectats
En declaracions a la cadena nord-americana CNN, Russell Armstrong, conseller climàtic d’Oxfam a Amèrica, va recordar que el canvi climàtic “perjudica i continuarà perjudicant negres, indígenes i persones de color i d’altres comunitats vulnerables primer i pitjor”. A més, va recordar, “tot i que l’impacte econòmic del canvi climàtic, estimat entre els 300.000 i els 500.000 milions de dòlars globalment, equival a les subvencions governamentals als combustibles fòssils, la demanda de solucions no ha estat escoltada”.
Les Nacions Unides no donen abast
De fet, des de 2017, poc més del 50% dels països desenvolupats ha fet cas a les peticions humanitàries de les Nacions Unides per ajudar els més afectats pel canvi climàtic, deixant un dèficit que podria arribar als 33.000 milions de dòlars i posant molta pressió a un sistema, el d’ajuda humanitària de l’ONU, que sempre es troba en una situació delicada. L’ajuda humanitària de les Nacions Unides, de fet, només ha ajudat un 7,5% de les persones que han estat afectades per aquest tipus de desastres des de pirncipis de segle.
Els desastres climàtics, a més d’impactar gairebé sempre en els estats i les regions amb menys recursos del món, també augmenten encara més les desigualtats, ja que els seus efectes són més greus i més duradors allà on no hi ha infraestructures ni recursos econòmics per donar una resposta ràpida que protegeixi vides i posi les zones afectades en condicions de poder començar la recuperació.